top of page

Akureyri

Kezdje meg a hajóútjának tervezését és foglalja le kirándulásait Akureyribe!

Amikor kiköt a hajójával egy vakációra Akureyriben, érdemes kirándulást tennie a Myvatn-tóhoz. Az út során áthalad az Eyjafjördurön, ahol csodálatos kilátás nyílik a városi kikötőre. Az első megálló, amit érdemes meglátogatni, a Godafoss, ahol a Skjálfandafljót vizei egy 12 méter magas vízesést formálnak. A legenda szerint az év 999 vagy 1000 körül egy izlandi uralkodó a kereszténységet hirdette meg Izland hivatalos vallásává, és a nordikus istenek (Odin, Thor és Freyr) szobrait a vízesésbe dobta, amely valószínűleg korábban ezeknek az isteneknek volt szentelve. Ezt a legendát egy színes üvegablak is ábrázolja Akureyri templomában (Akureyrarkirkja). Ahogy továbbhalad az izlandi vadonban, ahol a színek változatossága a ragyogó zöld mezőktől a sziget mélyéről feltörő vörös ásványokig terjed, elérkezik a Skutustaðir pseudo-kráterekhez, amelyeket egy 2500 évvel ezelőtti vulkáni kitörés alatti föld alatti gőzök hoztak létre. Innen eljuthat Dimmuborgirba, egy hihetetlen láva-labirintusba, ahol különös formációk között emelkedik a Kirkjan, egy természetes templom két hegyesívelt kapuval és belső kápolnákkal oltárokkal. Látogatását befejezheti a Viti kráternél, amelyet az Infernónak is neveznek, és ez az egyik sok kráter közül a központi Krafla vulkánban. Ha kedve van megmászni a kráter belső tóhoz vezető meredek emelkedőt, élvezhet egy pihentető forró fürdőt is. Itt található az Askja is, egy hatalmas kaldera, amely 50 négyzetkilométeren terül el, és egy láva- és finom homokkal borított sivatart képez, ami a holdporhoz hasonlít: valójában itt gyakoroltak az Apollo 11 űrhajósai a holdra szállásuk előtt. Mielőtt visszatérne Akureyribe, ha kíváncsi, megállhat a Mikulás házánál is, amely mintegy tíz kilométerre délre található, és egy bájos karácsonyi játékbolt, a világ legnagyobb adventi naptárával.

AKU01 - AZ ISTENEK VÍZESÉSE ÉS A LAUFAS MÚZEUM
Időtartam: körülbelül 4 óra
Bár nem az egyik legmagasabb vízesés Izlandon, egy kirándulás a Godafoss-hoz, az "Istenek Vízeséséhez", kötelező minden Akureyribe látogatás során, amit angolul beszélő idegenvezetővel fedezhet fel. 12 méter magas és 30 méter széles, és az ország északi részének egyik leglátványosabb vízesése, tele bájjal és történelemmel. Mindössze 45 percre van autóbusszal Akureyritől, és a nevét egyaránt köszönheti pogány legendáknak és az ország egyik legfontosabb történelmi eseményének. Kr. u. 1000-ben, miután a pogányságot betiltották a régióban és a kereszténységet elfogadták, a törzsfőnök, Thorgeir kénytelen volt pogány isteneinek szobrait a vízesésbe dobni. A környező vulkanikus táj, a víz zúgása és a három vízesés látványa, amelyek kissé emlékeztetnek a Niagara-vízesésre, ideális helyszínt biztosítanak egyedi fényképek készítéséhez. A következő megálló a Laufas Néprajzi Múzeum, egy épület, amelyet az évszázadok során többször is újjáépítettek. A jelenlegi változat, bár sokkal nagyobb, mint a korabeli normál házak, jó példa egy gerendás torfházra. A múzeumban tipikus háztartási és mezőgazdasági eszközöket őriznek. Visszaérkezve Akureyribe, lesz egy kis ideje, hogy saját maga látogassa meg a Botanikus Kertet. A városközpontban található, és a vízparttól csak egy rövid sétára van, a Kert számos növényt tartalmaz az egész világról, annak ellenére, hogy közel van az Északi-sarkkörhöz. A túra a hajóhoz való visszatéréssel ér véget. Kérjük, vegye figyelembe: Ez a túra nem alkalmas nehezen mozgó vendégek számára, mivel a talaj lehet köves, egyenetlen és sáros; erős cipő ajánlott. Az évad elején a növények és virágok még nem teljes virágzásban vannak. Az izlandi helyi szabályozások miatt minden vendégnek megfelelően kell ülnie a kirándulóbuszon. Ez 0-3 éves korú gyermekekre is vonatkozik. Ha ilyen korú gyermekkel utazik, kérjük, lépjen kapcsolatba a Parti Kirándulások Irodájával egy babaülésért a kirándulóbuszon és további információkért. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a babaülés költségét Önnek kell állnia. Ez a túra több indulással is rendelkezhet, amíg a hajó a kikötőben van. A kirándulás előtti napon teljes részleteket kap az Önre vonatkozó indulásról.

AKU02 – GODAFOSS VÍZESÉS ÉS AKUREYRI VÁROSNEZÉS
Időtartam: körülbelül 3 óra
Észak-Izland "fővárosa", Akureyri egy gyönyörű város, amelyet lenyűgöző hegyek és egy egyedi városi, vidéki és tengeri élet ölel körül. A túra a környék természeti látványosságainak legjavára összpontosít, és egy izlandi vidéki panorámával, egy látogatással a lenyűgöző Godafoss vízeséshez, egy élénk Akureyri városnézéssel és egy önálló látogatással a botanikus kertben kombinálja mindezt. Az angolul beszélő idegenvezetővel eltöltött idő alatt a várostól mindössze 45 perces buszútra található Godafoss, az "Istenek Vízesése", egy must-see látványosság. 12 méter magas és 30 méter széles, és az egyik leglátványosabb vízesés az ország északi részén, tele bájjal és történelemmel. A környező vulkanikus táj, a víz zúgása és a három vízesés látványa, amelyek kissé emlékeztetnek a Niagara-vízesésre, ideális helyszínt biztosítanak egyedi fényképek készítéséhez. Visszatérve a városba, élvezze egy autózást Akureyri óvárosában, ahol a dán befolyás egyértelműen látható, az ország korábbi dán koronához fűződő örökségének köszönhetően. Ezután irány a város újabb része, mielőtt lenne egy kis ideje, hogy saját maga fedezze fel a Botanikus Kertet. A városközpontban található, és a vízparttól csak egy rövid sétára van, a kertben a világ minden tájáról származó növények találhatók, annak ellenére, hogy közel van az Északi-sarkkörhöz. A túra a hajóhoz való visszatéréssel ér véget. Kérjük, vegye figyelembe: Ez a túra nem alkalmas azok számára, akiknek gyaloglási nehézségeik vannak, mivel a talaj lehet köves, egyenetlen és sáros; erős cipő ajánlott. Az évad elején a növények és virágok még nem teljes virágzásban vannak. Az izlandi helyi szabályozások miatt minden vendégnek megfelelően kell ülnie a kirándulóbuszon. Ez a 0-3 éves korú gyermekekre is vonatkozik. Ha ilyen korú gyermekkel utazik, kérjük, lépjen kapcsolatba a Parti Kirándulások Irodájával egy babaülésért a kirándulóbuszon és további információkért. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a babaülés költségét Önnek kell állnia. A túrának a hajó kikötési ideje alatt több indulása is lehet. A konkrét indulási időpontjáról az utazás előtti napon kap részletes tájékoztatást.

AKU03 – AZ ÉSZAK SZÉPSÉGEI ÉS TÁJAI
Időtartam: kb. 8 óra, ebéddel együtt
Legendák, lávamezők és tavak... gyere és fedezd fel Izland egyedi tájait, a szürreális vulkanikus területektől a varázslatosan zuhogó vízesésekig. Indulj a kikötőből angolul beszélő idegenvezetőddel a Dimmuborgir lávamező felé, majd a Namaskard geotermikus területre, ahol sárgödrök, gőzkivezetések, kénlerakódások, forró források és fumarolák találhatók. További természeti kincsek várják felfedezésre a Myvatn-tónál, Izland egyik leggeológiailag érdekesebb tavánál, ahol a sekély vizek és gazdag tápanyagok sokféle növény- és állatfajt vonzanak. Folytassuk az utat Skutustadirig, ahol megállhatsz, hogy megcsodáld a krátereket és a környező lávamezőt furcsa formációival, oszlopaival és íveivel. Egy ízletes ebédet szolgálnak fel egy helyi étteremben, mielőtt továbbindulnánk a "Godafoss, az Istenek Vízesése" felé, hogy megcsodáljuk a lenyűgöző vízesést és megismerjük annak történetét. A látványos hely eredete egészen 1000 A.D.-ig nyúlik vissza, amikor is egy idős törzsfőnök, Thorgeir, kénytelen volt beledobni pogány szobrait a vízesésbe, miután megtért a kereszténységre. A környező vulkanikus táj, a víz zúgása és a három vízesés látványa, ami kissé emlékeztet a Niagara-vízesésre, ideális helyszínt biztosít egyedi fényképek készítéséhez. A napot egy rövid autóút zárja Akureyri városában, mielőtt visszatérnénk a kikötőbe. Kérjük, vegye figyelembe: A csapvíz benne van az ebéd árában; további italok a helyszínen fizetendők. Az ételallergiával élő vendégeknek két nappal az indulás előtt jelezniük kell ezt a Parti Kirándulások Irodájánál. Ez a túra nem alkalmas azok számára, akik nehezen járnak, mivel a talaj köves, egyenetlen és sáros lehet; erős cipő ajánlott. Az izlandi helyi szabályozások miatt minden vendégnek megfelelően kell ülnie a kirándulóbuszon. Ez 0-3 éves korú gyerekekre is vonatkozik. Ha ilyen korú gyermekkel utazik, kérjük, lépjen kapcsolatba a Parti Kirándulások Irodájával egy babaülésért a kirándulóbuszon és további információkért. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a babaülés költségét felszámítják Önnek. Ez a túra nem elérhető 2023.07.10-én (MSC Preziosa) és 2023.07.19-én (MSC Poesia).

AKU04 – MYVATN TERMÁLFÜRDŐK
Időtartam: kb. 5,5 óra
Képzelj el egy klasszikus skandináv gőzfürdőt, csak sokkal nagyobb méretben. Üvegablakok, természetes melegvizes medencék, gőz, hangulatos környezet – és máris a lenyűgöző Myvatn-lagúnában vagy. Indulj a kikötőből angolul beszélő idegenvezetőddel egy körülbelül másfél órás útra Északkelet-Izland szívébe, a Myvatn-tóhoz, ami az egyik legnagyobb természeti kincs Európában. A lávamezők, kráterek és kénhegyek szinte szürreális atmoszférát kölcsönöznek a területnek. Amint megérkezel a 2004-ben megnyitott termálfürdőbe, egyedülálló élményben lesz részed. A két gőzfürdőn túl, amelyek a föld mélyéről húznak fel hőt, zuhanyzók, öltözők és egy úszómedence is rendelkezésre áll. A gőzfátyol közepette ez a revitalizáló élmény valóban egyedi: a meleg termálvizek tökéletes kikapcsolódást nyújtanak a bőrödnek és az elmédnek. A kikötőbe való visszatérés során megállsz egy másik természeti szépségnél is ezen a részen Izlandon. Tartsd kéznél a fényképezőgépedet, hogy a legjobb képeket készíthesd a "Godafoss, az Istenek Vízesése" nevű helyről. 13 méter magas, és szépsége miatt az egyik leglátogatottabb hely az országban, amit biztosan bele fogsz tenni az utazási albumodba. Kérjük, vegye figyelembe: Higiéniai és helyi szokások miatt kötelező fürdőruha nélkül zuhanyozni a lagúna használata előtt. Külön öltözők és zuhanyzók állnak rendelkezésre férfiaknak és nőknek. A vendégeknek saját fürdőruhát és törölközőt kell hozniuk, amit a fürdőben is lehet bérelni. A fürdő területére vezető rámpák vannak, de lift nincs. A cukorbetegeknek hidratáltnak kell maradniuk és enniük kell. Az alacsony vérnyomással és szívproblémákkal küzdő vendégeknek értékelniük kell saját fizikai állapotukat és képességeiket a részvétel előtt, és korlátozniuk kell az időt a lagúna vizeiben. Az izlandi helyi szabályozások miatt minden vendégnek megfelelően kell ülnie a kirándulóbuszon. Ez 0-3 éves korú gyerekekre is vonatkozik. Ha ilyen korú gyermekkel utazik, kérjük, lépjen kapcsolatba a Parti Kirándulások Irodájával egy babaülésért a kirándulóbuszon és további információkért. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a babaülés költségét felszámítják Önnek.

AKU07 – BÁLNANÉZÉS HÚSAVÍKBÓL
Időtartam: kb. 8 óra, ebéddel együtt
Ez a túra szárazföldi látnivalókat kombinál egy tengeri lehetőséggel, hogy megfigyeljük a tengeri emlősöket természetes élőhelyükön, mindezt angolul beszélő idegenvezetővel. Miután elhagyjuk Akureyri kikötőjét és egy órás autóút során áthaladunk gyönyörű, hullámzó völgyeken, amelyeket festői farmok szegélyeznek, elérkezünk az európai "bálnanéző fővároshoz", a tengerparti Húsavík városához. A túra során nem csak csuklyás, gyilkos és gömbölyűfejű bálnákat láthatunk, hanem sok más tengeri emlőst és tengeri madarat is, amikor az öbölbe jönnek táplálkozni. Ilyenek például a fehér csőrű delfinek, akik játékosan úsznak a hajók mellett, és a puffinok. A tengeri rész után egy helyi étteremben szolgált ebéd és egy látogatás az elismert Húsavík Bálna Központba következik. Az informatív kiállítások mindent elmondanak, amit valaha is tudni akartál ezekről a fenséges óceáni lényekről, akik az izlandi vizekben élnek. A túra végén egy megálló a lenyűgözően szép "istenségek vízesésénél", a Goðafoss Vízesésnél - amelynek 30 méteres szélessége és 12 méteres magassága van - lehetőséget ad néhány emlékezetes fénykép készítésére, mielőtt visszatérsz a kikötőbe és a hajódhoz. Kérjük, vedd figyelembe: a vadvilág megfigyelése valószínű, de nem garantált. Ez a túra nem alkalmas azok számára, akiknek gyaloglási nehézségeik vannak; lehet, hogy néhány lépcsőn kell fel- és lejárni a hagyományos tölgyfából készült hajókba. A talaj lehet köves, egyenetlen és sáros; erős cipő ajánlott. Az ételintoleranciával rendelkező vendégeknek legalább két nappal a hívás előtt jelezniük kell ezt a Parti Kirándulások Irodájánál. A kávé, a tea és a csapvíz az ebéd része; további italok a helyszínen fizetendők. Az izlandi helyi szabályok miatt minden vendégnek megfelelően kell ülnie az utazási buszon. Ez 0-3 éves korú gyerekekre is vonatkozik. Ha ilyen korú gyermekkel utazol, kérjük, lépj kapcsolatba a Parti Kirándulások Pultjával, hogy babaszéket kapj a buszra és további információkat. Kérjük, vedd figyelembe, hogy a babaszék költségét neked kell állnod. Ez a túra nem érhető el 2023.07.10-én (MSC Preziosa) és 2023.07.19-én (MSC Poesia).

AKU10 – BÁLNANÉZŐ ÉLMÉNY
Időtartam: kb. 4 óra
Hagyd el a hajót angolul beszélő idegenvezetőddel, és készülj fel egy vad természetbe történő mélyrepülésre. Izland jogosan vált Európa egyik legjobb bálnanéző helyszínévé, és Akureyri kikötője az ország egyik legjobb pontja a tengeri emlősök megfigyelésére, akik az egész évben jég-mentes öbölben jönnek táplálkozni. A sokféle tengeri madár, például a puffinok mellett az öböl látogatói közé tartoznak a csuklyás, a laposfejű és az óriásbálnák, valamint a játékos kikötői marsvinok és fehér csőrű delfinek, akik szeretnek a hajók és egyéb vízi járművek mellett szörfözni. De az öböl figyelésének igazi sztárjai a gömbölyűfejű bálnák, amelyek könnyen azonosíthatók fekete-fehér uszonyaikról, göcsörtös orrukról és óriási, szökőkútszerű fúvásaikról. A gömbölyűfejűek különösen ismertek vízi akrobatikájukról, így figyelj olyan gyakori viselkedésekre, mint a kiugrás, a farok- és uszonycsapás, a buborékfújás és a kémlelés, miközben felfedezed az Akureyri-öböl melletti Eyjafjörður fjordot. Új megbecsüléssel térhetsz vissza a partra ezekről a fenséges tengeri lakókról, felejthetetlen emlékekkel, amelyeket a hajón is megőrizhetsz. Kérjük, vedd figyelembe: Ez a túra nem alkalmas azok számára, akiknek gyaloglási nehézségeik vannak; lehet, hogy néhány lépcsőn kell fel- és lejárni a hajóba. Kb. 10 percet kell gyalogolnod, hogy elérjed a hajót. A vadvilág megfigyelése valószínű, de nem garantált. A túra több indulási időponttal is rendelkezhet a hajó kikötési ideje alatt. Az indulásodról szóló összes információt az utazás előtti napon kapod meg. A hajón minden ülőhely fedett.

AKU12 – AZ ÉSZAK SZÉPSÉGEI ÉS TÁJAI
Időtartam: kb. 6 óra
Legendák, láva tájak és tavak... gyere és tapasztald meg Izland egyedi, szürreális vulkanikus mezőit és varázslatos, zuhatagos vízeséseit. Hagyd el a kikötőt angolul beszélő idegenvezetőddel egy 45 perces autóútra a Goðafoss, az "Istenek Vízesése" felé, hogy megcsodáld az impozáns vízesést és megismerkedj a hely történetével. A látványos hely eredete egészen 1000-ben kezdődik, amikor egy idős törzsfőnök, Thorgeir, a kereszténységre való áttérése után kénytelen volt pogány istenszobrait a vízesésbe dobni. További természeti kincsek várnak a Myvatn-tónál, Izland egyik geológiailag legérdekesebb tavánál, amely különösen sekély vizei és gazdag tápanyagtartalma miatt vonzza a változatos növény- és állatvilágot. Csodáld meg a Skutustadirnél található hamis krátereket és a környező lenyűgöző láva tájat furcsa formációival, oszlopaival és íveivel. A túra egy másik kiemelkedő pontja lesz a geotermikus mező, tele iszapfürdőkkel, gőznyílásokkal, kénlerakódásokkal, forró forrásokkal és fumarólákkal. A túra során egy megállót is tartalmaz, ahol frissítőket élvezhetsz. Kérjük, vedd figyelembe: Ez a túra nem alkalmas azok számára, akiknek gyaloglási nehézségeik vannak, mivel a talaj lehet köves, egyenetlen és sáros; erős cipő ajánlott. Az ételintoleranciával rendelkező vendégeknek legalább két nappal a hívás előtt jelezniük kell ezt a Parti Kirándulások Irodájánál. Az izlandi helyi szabályok miatt minden vendégnek megfelelően kell ülnie az utazási buszon. Ez 0-3 éves korú gyerekekre is vonatkozik. Ha ilyen korú gyermekkel utazol, kérjük, lépj kapcsolatba a Parti Kirándulások Pultjával, hogy babaszéket kapj a buszra és további információkat. Kérjük, vedd figyelembe, hogy a babaszék költségét neked kell állnod.

AKUBK1 – AKUREYRI ÉPÍTÉSZETI ÉS TERMÉSZETI CSODÁI
Időtartam: kb. 4 vagy 5 óra
A vikingek először 890-ben telepedtek le Akureyriben. Most rajtad a sor, hogy felfedezd ezt a hegyekkel övezett várost az Eyjafjörður fjord partján, egy olyan élményben részesülve, amit csak egy biciklitúra nyújthat. Elhaladva a régi kereskedőházak mellett, eljutsz a főtérre, hogy megcsodáld a Városházát, mielőtt ellátogatsz az Akureyri Templomba. Ezt az óriási, szobrászati remekművet 1940-ben építették, és büszkélkedhet egy II. világháború alatt Coventry Katedrálisából származó színes üvegablakkal. Ezután figyelj Izland vad pónijaira, ahogy egy gyönyörű, széles völgyön utazol át, mely smaragdzöld mezőkkel és földekkel van tele. Innen felmászol a domboldalra, hogy lenyűgöző kilátást élvezhess Akureyri és a ragyogó Eyjafjörður felett. Ne felejtsd el a fényképezőgéped! Aztán meglátod a zúgó Glerargil-vízesést, mielőtt visszatekersz a városba a Glera folyó mellett, és megcsodálod Akureyri Botanikus Kertjét, a világ legészakibb ilyen létesítményét, ahol 2000 növényfaj található. A túrát azzal zárod, hogy végigtekertek az Eyjafjörður partján, elhaladva a tengerre épült repülőtér kifutópályája mellett, ahogy visszatérsz a hajódhoz. Kérjük, vedd figyelembe: a vendégeknek 35 km-t kell tekerniük 250 méter szintkülönbséggel. A legalább 155 cm magas gyerekek szülői/gyámjuk írásbeli beleegyezésével vehetnek részt ezen a túrán. Ez a túra csak az MSC Preziosa és MSC Fantasia vendégei számára érhető el.

AKUBK2 – AKUREYRI FENSÉGES HEGYEI
Időtartam: kb. 4 vagy 5 óra
Ez a túra könnyebbé válik egy pedelec használatával - egy elektromosan meghajtott kerékpárral, amely akár 25 km/h sebességgel is segíti a pedálozást. Készülj fel a hegyek felfedezésére! Elhagyva Akureyri kikötőjét, a kompakt városközpont felé tekersz, ahol körülbelül 18 000 ember él. Átkelve a Városháza téren, felmész az Akureyri templomhoz, ahol csodálatos kilátás nyílik a hajódra és a Művészetek és Szabadidő Központjára. Felkapaszkodva a Hilðarfjall Síközponthoz, gyönyörű panorámában gyönyörködhetsz a fjordra és Akureyrira, mielőtt továbbmennél a varázslatos Glerárgil vízeséshez. Egy sima lejtő után a túra folytatódik a Botanikus Kertekhez, ahol hosszabb szünetet tarthatsz, hogy felfedezd az attrakciókat, vagy egyszerűen élvezd a jól megérdemelt pihenést. Az utolsó szakaszon az idegenvezetőd visszavisz a hajóhoz a Hamrar-hegy lábánál, kis hidakon és murvás utakon átkelve, amelyek az repülőtér körül vezetnek vissza a kikötőbe. Kérjük, vedd figyelembe: a vendégeknek 35 km-t kell tekerniük 500 méter szintkülönbséggel. A legalább 155 cm magas gyerekek szülői/gyámjuk írásbeli beleegyezésével vehetnek részt ezen a túrán. Ez a túra csak az MSC Preziosa és MSC Fantasia vendégei számára érhető el.

bottom of page