top of page

Ålesund

Kezdj el tervezni az utadat és foglalj kirándulásokat Ålesundba!

Egy MSC észak-európai hajóút során Ålesundba látogatni olyan, mintha egy mesebeli atmoszférába csöppennél. Egy pusztító tűzvész után a várost az 1900-as évek elején art nouveau stílusban építették újjá. Ålesund utcái tornyokkal, ormokkal és pompás díszítésekkel vannak tele, amelyek igazán egyedivé teszik; ha élvezed ezt a stílust, mindenképpen látogass el a Jugendstilsenteretbe, a Nemzeti Art Nouveau Központba. Felmászhatod a város központját 418 lépcsőn keresztül, amelyek a Mount Aksla panorámás magasságaiba vezetnek, ahonnan kilátás nyílik a várost körülvevő szigetekre és a Sunnmøre-Alpokra. Alternatívaként elérheted a Sukkertoppent, a "cukor csúcsot", egy sétával, amely Hessa területéről indul, éppen a kikötő felett, ahol az MSC hajód horgonyoz. Ha közelebbről szeretnéd megismerni a hagyományos építészetet, inkább látogass el Godøy szigetére, ahol meglátogathatod Alnest, egy festői halászfalut, amely nagyon közel épült a tengerparthoz, és ahol helyi kézműves termékeket és ételeket árulnak az udvarokban. Foglalj egy kirándulást a jellegzetes világítótoronyhoz, ahonnan csodálatos kilátás nyílik az óceánra. Nem mondhatod, hogy Norvégiában jártál egy MSC hajóúton, ha nem látogattál el egy fjordhoz, tehát ne hagyd ki a Geirangerfjordhoz szervezett kirándulást. A magas hegyekről csodálatos vízesések zuhannak alá, mint például a Brudesløret (a Menyasszony Fátyla) és a De syv søstrene (Hét Nővér), vagy a Storseterfossen, amely mögött sétálhatsz. És ha szereted a nagyobb kihívást jelentő utakat, felmászhatod az Ørnevegent (a Sas Útját), amely a tengerszinttől 620 méter magasságba kanyarog, mindössze 11 hajtűkanyarban!

ASD01 – ALESUND LEGJOBBJA
Időtartam: kb. 3 óra
Ez a túra elvisz Alesundba, egy 1793-ban alapított városba, amely ma Norvégia egyik legfontosabb kikötője. Egy tűzvész 1904-ben pusztította el a városközpontot. Azonban a város szó szerint, mint a Főnix, hamvaiból támadt fel és gyönyörűen újjáépült art nouveau stílusban. Ma Alesund az egyik kevés olyan art nouveau város a világon, amely megőrizte építészeti integritását. Az idegenvezetőd egy élvezetes városnéző túrán visz át a városon, meglátogatva egy szabadtéri múzeumot és egy egyedi helyi hajógyűjteményt. Megállót is tartasz, hogy megcsodáld az Alesund Templom külső részét, amely a város legnagyobb temploma, betonból és norvég márványból épült, gyönyörűen díszített színes üvegablakokkal. Kérjük, vedd figyelembe: korlátozott számú idegenvezető áll rendelkezésre angoltól eltérő nyelveken. Ha a te nyelveden nincs idegenvezető, a túra csak angolul lesz. A túra tartalmaz 1 óra mérsékelt sétát a szabadtéri múzeumban, néhány küszöbbel és lépcsőkkel a házaknál. A múzeum csak részben akadálymentes. A túra több indulási időponttal is rendelkezhet a hajó kikötési ideje alatt. Az indulásodról szóló összes információt az utazás előtti napon kapod meg.

ASD02 – GISKE ÉS GODØY SZIGETEI
Időtartam: kb. 3 óra
A túra egy rövid városnéző túrával kezdődik Alesundban, egy városban, amely híres gyönyörű art nouveau épületeiről. A kirándulás aztán folytatódik egy víz alatti alagúton keresztül, hogy eljuss Giske szigetre, egy helyre, amely fontos volt a viking korszakban. Az egész sziget mindössze 2,67 négyzetkilométert fed le és 2010-ben nem lakta több, mint 717 ember. Külső megtekintést teszel a Giske Templomnál, egy 12. századi római márvány templomnál a sziget déli oldalán. Folytatod az útjaidat Godøy szigetére és az elbűvölő Alnes halászfaluba, amelynek csinos világítótornya biztonságosan vezeti a tengerészeket az Atlanti partjaihoz. A túra a hajóhoz való visszatéréssel zárul. Kérjük, vedd figyelembe: korlátozott számú idegenvezető áll rendelkezésre angoltól eltérő nyelveken. Ha a te nyelveden nincs idegenvezető, a túra csak angolul lesz. A vendégektől megfelelő öltözetet kérnek a vallási látogatásokhoz.

ASD03 – PROTECTOURS: ALESUND SÉTÁLÓ TÚRA
Időtartam: kb. 2 óra
Alesund az egyik kevés olyan Art Nouveau város a világon, amely megőrizte építészeti integritását. Az idegenvezetőd egy kétórás sétáló túrán kísér végig a város szépen megőrzött, kanyargós utcáin. Alig várod majd, hogy többet megtudj a város történetéről, hallj a 1904-es pusztító tűzvészről, és megcsodáld az örökségvédelmi épületek bonyolult építészeti részleteit. Érdemes magaddal vinned a fényképezőgéped, mert bőven lesznek alkalmas kilátások, amelyekről családi albumodba fényképeket készíthetsz. Kérjük, vedd figyelembe: korlátozott számú idegenvezető áll rendelkezésre angoltól eltérő nyelveken. Ha a te nyelveden nincs idegenvezető, a túra csak angolul lesz. A túra hosszú sétákat tartalmaz burkolt, kövezett felületeken, emelkedőkkel és néha meredek felfelé vezető tereppel. Kényelmes cipő ajánlott; a túra minden időjárási körülmények között megtartásra kerül, ezért a résztvevőknek megfelelő esőruházatot kell viselniük. A túra több indulási időponttal is rendelkezhet a hajó kikötési ideje alatt. Az indulásodról szóló összes információt az utazás előtti napon kapod meg.

ASD08 – HJØRUNDFJORD HAJÓKIRÁNDULÁS
Időtartam: kb. 3 óra
Szállj fel egy privát bérelt hajóra, hogy felfedezd Norvégia fjordjainak egyik gyöngyszemét, Alesundtól beljebb haladva. A város több szigeten terül el, amelyek az óceánba nyúlnak, és gyönyörű környezetben fekszik. A város nagy része 1904-ben egy tűzvészben elpusztult, majd az 1900-as évek első évtizedében népszerű Art Nouveau stílusban épült újjá. Egy rövid sétával jutsz el a kilátóhajóhoz, amely a 33 km hosszú Hjørundfjord mentén fogadja a kirándulást. A fjordot Norvégia egyik leglenyűgözőbbjének tartják. Körülbelül 440 méter mély és mindkét oldalán számos hegyi csúcs található, néhányuk akár 1700 méter magasságig is emelkedik a tengerszint felett. A Hjørundfjordból való visszatérés után a hajó folytatja útját a Vegsundeten és a Borgundfjorden keresztül, vissza Alesundba, ahol egy rövid sétával jutsz vissza a hajóhoz. Kérjük, vedd figyelembe: attól függően, hogy a hajó hol köt ki, lehet, hogy transzferbuszt használnak. Az angoltól eltérő nyelvű idegenvezetők száma korlátozott. Ha a te nyelveden nincs idegenvezető, a túra csak angolul lesz. A túra több indulási időponttal is rendelkezhet a hajó kikötési ideje alatt. Az indulásodról szóló összes információt az utazás előtti napon kapod meg. A túra különböző típusú hajókkal kerül megrendezésre az adott nap rendelkezésre állásától függően. Ezért nem minden hajó lehet akadálymentes. A vendégeket arra kérik, hogy a hajón tartózkodásuk alatt vegyék fel a kapcsolatot a Parti Kirándulások Irodájával, hogy ellenőrizzék, az adott napi kirándulásukon használt hajó akadálymentes-e. Ha nem az, és a kerekesszékkel közlekedő vendégek a hajóút előtt foglalták le a túrát, fedélzeten megtérítik őket. Ez a kirándulás nem érhető el kerekesszékkel közlekedő vendégek számára 2023.07.12-én (MSC Euribia).

ASD09 – ATLANTI ÓCEÁN PARK
Időtartam: kb. 3 óra
Egy rövid autóbuszos transzfer visz először az Atlanti Óceán Park tengerparti akváriumához. Valójában az akvárium a part menti vizekbe épült, és mindössze 3 km-re található a várostól nyugatra. Az Atlanti Óceán Park az egyik legnagyobb akvárium Európában. Ne hagyd ki az alkalmat, hogy közelről is megismerkedj az Észak-Atlanti tengeri élővilággal, amit az akváriumokban találsz, és egyedülálló betekintést nyerj a Stor Fjord és az óceán mélyébe, számos kis szigettel és zátonnyal. Várd azokat a pillanatokat, amikor a búvárok kézzel etetik a halakat, és fedezd fel a "csigák, kagylók és furcsa tengeri állatok" részleget, ami különösen a gyerekek körében népszerű. A parkban tett látogatásodat egy pihentető városnéző túra követi Alesundban, amely az egyik kevés olyan Art Nouveau város a világon, amely megőrizte építészeti integritását. Mielőtt visszatérnél a kikötőbe és a hajódhoz, megállsz az Alesund Templomnál, a város legnagyobb templománál, amely betonból és norvég márványból épült, gyönyörűen díszített színes üvegablakokkal. Kérjük, vedd figyelembe: az angoltól eltérő nyelvű idegenvezetők száma korlátozott. Ha a te nyelveden nincs idegenvezető, a túra csak angolul lesz.

ASD10 – PANORÁMÁS ALESUND & AKSLA KILÁTÓPONT
Időtartam: kb. 2 óra
Élvezd Alesund gyönyörű városképét ezen a 2 órás, autóbuszos túrán. Miután a várost 1904-ben egy pusztító tűzvész nagyrészt elpusztította, Art Nouveau stílusban épült újjá. Élvezd a pompás építészetet, amint áthaladsz a villákkal tarkított külvárosokon az Aksla Kilátópont felé. Szánj egy pillanatot arra, hogy csodálatos kilátást élvezhess az óceánra, Alesund számos szigetére, a Borgundfjordra és a hóval borított csúcsokra, és készíts néhány fényképet. A visszaút Alesunden keresztül vezet vissza a hajódhoz. Kérjük, vedd figyelembe: az angoltól eltérő nyelvű idegenvezetők száma korlátozott. Ha a te nyelveden nincs idegenvezető, a túra csak angolul lesz.

ASD11 – PROTECTOURS: TÚRA AZ AKSLA-HEGYEN
Időtartam: kb. 3 óra
Alesund Norvégia északnyugati partjának legfontosabb városa, jelenleg körülbelül 67.000 lakossal. A helyszín lenyűgöző, három szigeten épült, amelyek az óceánba nyúlnak, a hátteret pedig a látványos Sunnmoere Alpok adják. Hagyd el a kikötőt, szállj fel az autóbuszra egy rövid útra a Fagerlia iskolaközpontig és a túra kiindulópontjáig. Az élmény izgalmas lesz, ahogy egy olyan ösvényen sétálunk, amely éppen csak elég széles ahhoz, hogy két ember egymás mellett elférjen. Az Aksla-hegy gerincén felfelé haladva mindkét oldalon csodálatos kilátásban lehet részünk. Északra fjordok, szigetek és a távolban a nyílt tenger; délkeletre pedig hóval borított csúcsok és a Borgundfjord látható. Folytatjuk az ösvényen, amely egy kicsit fárasztóbbá válik, de megéri az erőfeszítést! Elhaladunk az úgynevezett "gátak" mellett - régen a város innen kapta az ivóvizét - és körülbelül 75 perces sétát követően elérjük a kilátópontot, ahol megállunk egy kicsit, hogy megcsodáljuk a hihetetlen tájat! A túra utolsó szakasza az Aksla-hegy lábánál található kis parkhoz vezető 418 lépcső leereszkedéséből áll. Visszatérve a hajónkhoz, lehetőségünk nyílik megcsodálni a város különleges "Art Nouveau" építészetét, amelyet egy 1904 januárjában pusztító tűzvész után építettek újjá, majdnem 800 faházat elpusztítva. Végül gyalog érünk vissza a kikötőbe. Kérjük, vedd figyelembe: az idegenvezetők csak angolul beszélnek. A résztvevőknek fizikailag fittnek kell lenniük, mivel a túra egyenetlen talajon, felfelé vezet. Kényelmes túracipő és könnyű ruházat ajánlott. A túra minden időjárási körülmények között megtartásra kerül, ezért a résztvevőknek megfelelő esőruhát, hátizsákot és palackozott vizet kell magukkal vinniük. 16 év alatti gyerekek szülői vagy gyámjuk kíséretében vehetnek részt ezen a túrán.

ASDBK1 – ALESUND FÉNIX POMPÁJA ÉS PARTI PANORÁMÁK
Időtartam: kb. 4/5 óra
Alesund egy bájos szigetváros, amely lenyűgöző hegyek, fjordok és tenger hátterében helyezkedik el. És a legjobb módja annak, hogy mindezt közelről megtekintsük, két keréken van. Miután a kikötőben felvetted a biciklidet, kövesd az idegenvezetőt a feltűnően színes Art Nouveau és ál-gótikus épületek mellett, amelyek a város 1904-es pusztító tűzvész utáni újjászületésének állnak emlékül. Miután megcsodáltad a különleges építészetet, a festői parti utat és a hidat veszed, hogy eljuss Heissába. Fotózd le a panorámás kilátásokat, mielőtt visszaszállsz a biciklire és ellátogatsz Sunnmore-be, egy gyönyörű szabadtéri múzeumba, amely a parti kultúrát mutatja be. Lesz időd betekintést nyerni Sunnmore kulturális és építészeti történetébe, vagy élvezni egy kávészünetet és beszerezni néhány szuvenírt (saját költségen), mielőtt visszatérsz a hajóra. Kérjük, vedd figyelembe: a múzeumi belépőjegyek nincsenek benne az árban, a vendégeknek egyénileg kell megvásárolniuk őket, ha meg akarják tekinteni a kiállítást. A vendégeknek 28 km-t kell tekerniük, néhány meredek emelkedővel. A gyerekek, akik legalább 155 cm magasak, részt vehetnek ezen a túrán a szülők/gyámok írásos beleegyezésével. Ez a túra az MSC Euribia és MSC Preziosa vendégei számára érhető el.

ASDBK2 – SZIGETUGRÁS ÉS HEGYMÁSZÁS ALESUNDBAN
Időtartam: kb. 4/5 óra
Ezt a túrát könnyebbé teszi egy pedelec használata - egy elektromosan meghajtott kerékpár, amely akár 25 km/h sebességgel is segíti a pedálozást. Alesund városa fjordok, hegyek és szigetcsoportok csodálatos világa. Ezek a jellemzők teszik ideálissá a pedelec-kel történő felfedezésre. Elhagyva a kikötőt, áttekersz Alesundon és a hidakon át a szép Hessa sziget lakóövezeteibe, ahol elbűvölő kilátópont található. A túra ezután továbbvisz az Aksla hegyre a város mögött, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a színes történelmi házakra és a sok szigettel tarkított tengerre. A visszaút során tipikus falvakon keresztül tekersz vissza Alesundba, ahol egy szünetet tartva felfedezheted a várost, mielőtt visszatérsz a hajóra. Kérjük, vedd figyelembe: a vendégeknek 35 km-t kell tekerniük, 300 m szintkülönbséggel és néhány meredek emelkedővel. A gyerekek, akik legalább 155 cm magasak, részt vehetnek ezen a túrán a szülők/gyámok írásos beleegyezésével. Ez a túra az MSC Euribia és MSC Preziosa vendégei számára érhető el.

bottom of page