top of page

Alta

Kezdje el tervezni a hajóutazását és foglalja le kirándulásait Alta és környékén!

Norvégia legészakibb csücskében, a mesés Finnmark megyében található Alta - egy város, amely híres az éjféli napsütéséről, lenyűgöző jégszállójáról, északi fények katedrálisáról, számi hagyományairól és a látványos sarki fényről. A tájat lenyűgöző fjordok, hóval borított hegyek és egy bájos, színes házakból álló sor jellemzi. Az MSC Észak-Európa hajóutak egyik úticéljaként Alta több mint 370 kilométerre északra fekszik az Északi-sarkkörtől, és olyan élményt ígér, amelyhez foghatót máshol nem talál. Itt a várost kalandok kiindulópontjaként használhatja, vagy elmerülhet az egyedi norvég kultúrában.

Válasszon egy felejthetetlen túrát az MSC hajókirándulások listájából, amelyek között szerepelnek:

- Huskyk és történelem
- Altafjord
- Tirpitz Háborús Múzeum

A történelem iránt érdeklődők számára Alta páratlan lehetőséget kínál Norvégia kőkorszaki múltjának további felfedezésére. A világörökség részét képező Sziklaművészeti Központban számtalan, évezredekkel ezelőttre datálódó petroglifát fedezhet fel, amelyek a prehisztorikus élet jeleneteit ábrázolják. Alternatívaként átszelheti a makulátlan vadont egy husky szánkózási kirándulás során. Ismerje meg, hogyan váltak ezek a lenyűgöző lények Alta kultúrájának elengedhetetlen részévé, mielőtt fényképet készítene velük. Vízi kiránduláshoz nincs is jobb, mint a csodálatos Altafjord. A várostól Stjernøya és Seiland szigetekig húzódó, hatalmas, hegyekkel övezett öböl 38 kilométer hosszú. Az Altafjord otthont ad néhány a világ legkeresettebb tengeri élőlényének, beleértve a gömbölyűhátú és az orkákat. A madármegfigyelők számára a régió számos fajt kínál, többek között puffinokat, alkákat, borzascinteket és tengeri sasokat. Távolabb, Kåfjord faluban, a Tirpitz Múzeum büszkélkedik az egyik legnagyobb gyűjteménnyel, amely egy Bismarck-osztályú csatahajóról, a második világháború alatt használt hajóról származik. Ismerje meg a titkos hírszerző szolgálat kódnevét és azt, hogy a közeli Altafjord hogyan szolgált német tengeri bázisként.

ALT01 – HUSKYK ÉS TÖRTÉNELEM
Időtartam: kb. 3 óra
Az Északi-sarkkör északi részén, Altában található az UNESCO Világörökségi Listájának egyik legészakibb helyszíne. Ez Észak-Európa leggazdagabb koncentrációját képezi a vadászó-gyűjtögetők által készített őskori sziklarajzoknak. Az Alta-fjord fejénél eddig több mint 6000 faragványt és festményt fedeztek fel, ami arra utal, hogy ez a terület több ezer éven át, 7000-től 2000 évvel ezelőttig, fontos szerepet játszott mint rituális találkozási hely. A sziklarajzok az őskori emberek rituáléihoz és hiteihez tartoztak. A túra egy rövid transzferrel kezdődik az Alta Múzeumhoz, amelynek új, állandó Sziklaművészeti kiállítása van, valamint kiállítások Alta gazdag történelméről és más ideiglenes kiállítások. Számos panelt egy 3 km hosszú ösvényrendszer köt össze. A panelek rénszarvasokat, medvéket, elkeket, bálnákat és tengeri madarakat, embereket ábrázolnak, ahogy táncolnak és dobolnak, síelnek, halásznak és vadásznak. Majdnem mintha az őskor életre kelne! A túra második részében egy husky táborba látogat. A kutyaszánkózás észak-norvégiai életmód része télen. Nemcsak a helyiek használják a csapatot közlekedésre, de a szánkóversenyek is gyakoriak. Amint megérkezik a nyári edzőtáborba, egy helyi, évek óta a sportban tapasztalattal rendelkező bajnok kutyafuttató fogadja. Az oktató tábori túra után meglátogathatja a kutyakennelt, megismerkedhet ezekkel az aranyos állatokkal, és megtudhatja, milyen készségek és technikák szükségesek a bajnok szánkókutyák kiképzéséhez. Egy szünet után, ahol kekszet szolgálnak fel tea vagy kávé kíséretében, visszatér a kikötőbe. Kérjük, vegye figyelembe: az ételintoleranciával rendelkező vendégeknek legalább két nappal a hajó kikötése előtt jelezniük kell ezt a Parti Kirándulások Irodájánál. A kutyák nyáron váltják a szőrüket, és kissé kopárak lehetnek; ez nem elhanyagolás jele, hanem természetes folyamat. A kutyák örülnek a vendégeknek és ugrálhatnak örömükben; a vendégeknek tehát fel kell készülniük arra, hogy koszosak lehetnek, különösen, ha esett az eső. Azok számára, akik ezt előnyben részesítik, távolról is megtekinthetik a kutyákat. Ez a túra több indulással is rendelkezhet a hajó kikötési ideje alatt. Az indulással kapcsolatos összes információt az utazás előtti napon kapja meg.

ALT02 – VIDÉK, LÁTVÁNYOSSÁGOK ÉS ALTA GÁT
Időtartam: kb. 3,5 óra
Ez a fél napos kirándulás jó lehetőséget kínál arra, hogy gazdagítsa személyes fényképgalériáját, miközben meglátogatja az Alta Vízierőmű Gátat. Hagyja el a hajót és élvezze a festői utazást az Alta-kanyonba, amelyet a számi nyelven Sautsonak hívnak, és Észak-Európa legnagyobb kanyonja. Az út a kanyonhoz egy vidéki úton vezet, amely egy folyót követ a farmon keresztül, egészen a Finnmarksvidda-hegyi fennsíkig. Az idegenvezető mesélni fog erről a területről, beleértve a nagy tüntetéseket, amelyek a gát építése miatt történtek, és a "számi forradalmat", amely ennek eredményeként zajlott le. A gátnál érkezve megkezdi látogatását az alagsori látogatóközpontban, többet megtudhat a gát építéséről és működéséről, és megtekint egy filmet, amelyet az erőművállalat készített. Ezután itt az ideje kimenni és élvezni a kilátást a 110 méter magas gátra: jó alkalom egy-két további kép készítésére. A gátlátogatás után szálljon fel újra a buszra és érjen el egy kiemelkedő kilátópontot a kanyon felett, ahol egy rövid megálló lehetőséget biztosít a kilátás élvezetére, mielőtt visszatérne Altába. Kérjük, vegye figyelembe: A vendégeknek képesnek kell lenniük kb. 400 métert sétálni lejtős terepen. Ez a túra nem ajánlott klaustrofóbiában szenvedő vendégek számára.

ALT03 – TIRPITZ HÁBORÚS MÚZEUM ÉS KÅFJORD TEMPLOM
Időtartam: kb. 3 óra
Az utazás egy autózással kezdődik Alta festői tengerpartja mentén a Kåfjord faluba, ahol egy érdekes látogatás vár Önre a Tirpitz Háborús Múzeumban és a Kåfjord Angol Templomban. A II. világháború alatt a német északnyugati hadműveletek központja Kåfjordban volt, és itt állomásozott majdnem 2 évig a Tirpitz német csatahajó, ami akkoriban a világ legnagyobb csatahajója volt. A Tirpitzet többször is megtámadták a háború alatt, és súlyos károk miatt Tromsøbe hajózott, ahol végül elsüllyedt. Annak ellenére, hogy többször is megpróbálták elsüllyeszteni mini tengeralattjárókkal és bombatámadásokkal, mégis nagy történelmi nyomot hagyott a fjordban. A Tirpitz Háborús Múzeum a Tirpitznek és Kåfjordban töltött történetének szentelt. A múzeum modelljekeket, tárgyakat és több mint 1000 fényképet tartalmaz a Tirpitzről, a német jelenlétről a II. világháború alatt és más, a háborúhoz kapcsolódó történelemről. Ezután folytassa a látogatást a Kåfjord Angol Templomban, amely 1836-ban épült a rézbányászok számára, és Alta legidősebb megmaradt temploma. Ez egy hosszú templom, hátul egy orgonagalériával és oldalgalériákkal a falak mentén. A templom az angol ihlette neogótikus stílusban épült, és az egyik legkorábbi templom, amelynek neogótikus ablakdizájnja van. Megtudja, hogy a Kåfjord Templom eredete és korai története szorosan kapcsolódik a rézbányák működéséhez. A túra a kikötőbe való visszatéréssel zárul. Kérjük, vegye figyelembe: A vendégeknek megfelelő öltözékben kell megjelenniük a vallási látogatásokhoz. Ez a túra több indulással is rendelkezhet a hajó kikötési ideje alatt. Az indulással kapcsolatos összes információt az utazás előtti napon kapja meg.

ALT04 – HUSKY KALAND
Időtartam: kb. 3 óra
Csodálja meg a lélegzetelállító tájat egy kutyaszános kirándulás során, majd pihenjen meg egy hagyományos "Lavvu" sátorban, egy rönktűz mellett, frissítők társaságában. Még a hó érkezése előtt is átélheti a kutyahajtotta közlekedés izgalmát és szórakoztatását. A túra egy autózással kezdődik Alta városközpontjából egy helyi husky farmhoz. Az idegenvezetője instruálja Önt a kocsija kezelésében, amely egy két személy számára épített, masszív jármű nagy terepjáró gumikkal, rugós felfüggesztéssel, kormánysávval és még egy kézifékkel is. És természetesen, ha nem érzi magát kényelmesen a saját kutyakocsija vezetésével, utas lehet egy idegenvezető által vezetett kocsiban is. Hat erős kutya fogja végigvontatni Önt az Alta folyón és a közeli erdőn keresztül. Az út során bőven lesz ideje élvezni a kirándulást, a kutyák erejét és a gyönyörű sarkvidéki vidéket. Ha egy olyan utassal utazik, aki szintén szeretne vezetni, a félútnál helyet cserélhetnek. A kutyafarmhoz visszaérve tüzet és valami meleg italt készítünk Önnek egy hagyományos "Lavvu", azaz számi sátorban, és az idegenvezetője csatlakozni fog Önhöz, hogy beszélgessenek a kutyaszánhúzó életről. Meglátogatja a boldog husky kutyákkal teli farmot, és lehetősége lesz fényképeket készíteni, hogy megörökítse ezt az egyedülálló élményt. Kérjük, vegye figyelembe: az ételintoleranciával rendelkező vendégeknek legalább két nappal a hívás előtt jelezniük kell ezt a Parti Kirándulások Irodájánál. A kutyák nyáron váltják a szőrüket, és kissé kopottak lehetnek; ez nem elhanyagoltság jele, hanem természetes folyamat. A kutyák boldogok lesznek, ha látják a vendégeket, és örömükben fel is ugorhatnak; a vendégeknek tehát fel kell készülniük arra, hogy koszosak lehetnek, különösen, ha esett az eső. A kutyákat távolról is meg lehet tekinteni, ha valaki ezt részesíti előnyben. Ez a túra több indulással is rendelkezhet a hajó kikötési ideje alatt. Az indulással kapcsolatos összes információt az utazás előtti napon kapja meg. A farm körül és benne nagyon korlátozott a sétálási idő (kb. 100-200 méter).

ALT06 – VILÁGHÍRŰ PÁLAKŐ A PAESKATUNBAN
Időtartam: kb. 2 óra
Buszos városnézésen vesz részt Altában, ahol az idegenvezető érdekességeket mesél az északi város életéről, miközben elhaladnak a legújabb és történelmi jelentőségű nevezetességek mellett. Alta a második világháború alatt porig égett, és a túra során olyan újjáépített épületek mellett haladnak el, mint az 1700-as években eredetileg épített Altagård, és az Elvebakken negyed, ahol még láthatók az első utáni háborús újjáépítési időszakból származó házak. Megcsodálják az Alta folyó gyönyörű látványát, és elhaladnak Alta második UNESCO Világörökségi helyszíne mellett: a Lille Raipas nevű kis hegy mellett, amelyet a 19. században a német csillagász, Friedrich Struve használt a Föld alakjának számításaihoz. Altát elhagyva a túra a Pæskatunhoz, egy 1800-as évek közepétől működő pálafejtőhöz vezet. Generációk keményen dolgozó férfiai tartották el családjukat azzal, hogy pálafejtéssel foglalkoztak Alta déli hegyei alatt, és most a Pæskatunban a 3. és 4. generáció folytatja ezt a kemény munkát. Egy tapasztalt pálafejtő érdekfeszítő magyarázatot ad arról, hogyan bányásszák ki a pálafejtőt a hegyből, bemutatják a pálafejtés technikáit - meglepően hasonlóan a régi módszerekhez - és megtudhatják a környék történetét. Lehetőségük lesz egyedi szuvenírek között válogatni, valamint élvezni a lenyűgöző kilátást az alattuk elterülő völgyre. A látogatás végén a busz visszaviszi Önöket az Alta-völgyön keresztül a kikötőbe. Kérjük, vegye figyelembe: az ételintoleranciával rendelkező vendégeknek legalább két nappal a hívás előtt jelezniük kell ezt a Parti Kirándulások Irodájánál. Ez a túra több indulással is rendelkezhet a hajó kikötési ideje alatt. Az indulással kapcsolatos összes információt az utazás előtti napon kapja meg.

ALT07 – FJORD KALAND GUMICSÓNAKKAL
Időtartam: kb. 1 óra
Csatlakozzon ehhez az adrenalindús, izgalmas gumicsónakos túrához, és élje át Altában a lélegzetelállító látványokat. Professzionális és tapasztalt személyzet kíséretében első kézből csodálhatja meg a természet drámai szépségét és a part menti festői épületeket, miközben megismerkedik ezen az északi területen található természet, történelem és kultúra sajátosságaival. A biztonsági tájékoztató és a ruházat felvétele után a kikötőben kezdődik az élmény, és különböző látnivalókat fedezhet fel Altában. Egy teljesen új perspektívából - a vízről - láthatja az Alta Múzeumot, és közelebbről is megismerheti ezt a történelmi épületet. Rövid megállót tartanak, hogy többet megtudjanak róla. Ezután továbbhaladnak Katfjordba, egy olyan altai faluba, amelynek a 18. században rézbányászat volt a jellemzője, és itt is tartanak egy rövid megállót a közelebbi megtekintés érdekében. Ez a rövid, de rendkívül lenyűgöző élmény a kikötőbe való visszatéréssel zárul. Kérjük, vegye figyelembe: ez a túra az időjárási viszonyoktól függ. A résztvevőknek jó fizikai állapotban kell lenniük. A túra nem alkalmas mozgássérült személyek, várandós nők vagy háti vagy csípőproblémákkal küzdők számára. 8 éves kor alatti gyerekek csak felnőtt kíséretében vehetnek részt. A túra több időpontban is indulhat a hajó kikötési ideje alatt. Az indulással kapcsolatos összes információt az utazás előtti napon kapja meg. Az alapinformációk csak angolul érhetők el. Az összes látnivalót a gumicsónakról tekinthetik meg.

bottom of page