top of page

Genoa (Portofino) (Italy), Marseille (Provence) (France), Barcelona (Spain), La Goulette (Tunisia), Palermo (Monreale) (Italy), Naples (Pompeii) (Italy), Genoa (Portofino) (Italy)

Csoportos MSC Grandiosa HAJÓÚT Barcelonából TUNÉZIA érintésével magyar nyelvű idegenvezető

U T A S T Á J É K O Z T A T Ó

Az alábbiakban néhány hasznos információt szeretnénk átadni Önnek az utazásával kapcsolatban, és tájékoztatni Önt a program menetéről. Mielőtt elindulna, kérjük, győződjön meg úti okmányai meglétéről és érvényességükről, hogy elkerülje az esetleges problémákat.

2023. Május 13-21.

Budapesti találkozó

2023. Május 13-án késő délután 17:15-kor a Mercure Budapest Castle Hill lobbyban.
1013 Budapest, Krisztina krt. 41-43.
Autóbusz indulási időpontja: 18:00

Székesfehérvári találkozó

2023. Május 13-án: 18:50

KFC Székesfehérvár M7

Nagykanizsai találkozó

Kérjük, Ön időben induljon el a találkozási helyre, és számoljon az esetleges forgalmi nehézségekkel is! Kérjük, ügyeljen arra, hogy az utazás során minden szükséges utazási dokumentum rendelkezésre álljon, amelyeket előzetesen az adategyeztetőn megadott a hajójegy kiállításához.

A Vendég kizárólagos felelőssége, hogy azonosítsa és beszerezze az összes szükséges úti okmányt a teljes körutazás alatt, és szükség esetén rendelkezésre bocsássa azokat. Kérjük, ellenőrizze utazási irodájában, kormányügynökségénél, nagykövetségén vagy konzulátusán, hogy rendelkezik-e a hajóra való felszálláshoz és a körutazáson részt vevő országokba való belépéshez szükséges megfelelő okmányokkal. A megfelelő úti okmányokkal nem rendelkező vendégeket nem engedik felszállni a hajóra. Az egyes célországokra vonatkozó utazási korlátozások a vendég állampolgárságától függően változhatnak. Nem kapnak visszatérítést azok a személyek, akik nem hoznak magukkal megfelelő okmányokat.

Az Ön idegenvezetője: Domonkos Magdaléna

Az idegenvezető telefonszáma (az indulás napjától hívható szükség esetén): +36 70 381 4740

HAJÓUTAD telefon elérhetőség sürgősségi esetre: +36 30 383 0629

Elhelyezés, és ellátás a hajón

Az MSC Grandiosa fedélzetén a választott kategóriájú kabinban, teljes ellátás a hajón korlátozott italfogyasztással: víz és kávéfogyasztás az önkiszolgáló éttermek nyitvatartási idejében, gyümölcslevekkel kiegészítve a reggeli alatt, kiegészítve az irodánkban előre megvásárolt italcsomagokkal (befizetésenként változó).

A program

Május 13. - Indulás!, 1. nap
Indulás! A csoport tagjai este buszra szállnak, hogy másnap már Genovába érjenek, ahol indulásra készen várja az utazókat a fenséges MSC Grandiosa!

Május 14. - Genoa (Portofino), Italy, 2. nap
Genova kikötővárosa, az MSC Mediterranean Cruises célállomása, Olaszország elbűvölő Riviérájának kapuja. Sétáljon végig kanyargós középkori sikátorain, nézze meg a történelmi Piazza Matteottit, és csodálja meg a 16. és 17. századi épületek csodálatos csoportját. Genova tengeri nagyhatalmi örökségét az 1543-ban épült La Lanterna történelmi világítótorony is bizonyítja. A városon túl romantikus városok találhatók a tengerpart mentén, köztük a gelati-színű Portofino.

 
Az MSC Cruises kirándulásai rengeteg izgalmas látnivalót kínálnak, többek között:
 
- Portofino
- Díszes épületek gyűjteménye 
- Bájos óváros

Élvezze az MSC Cruises kirándulását a festői Portfinóba, az olasz Riviéra híres halászfalujába. Santa Margherita Ligure városából indulva egy rövid és kényelmes hajókirándulással eljuthat Portfino partjaihoz, ahol megcsodálhatja a lenyűgöző kilátást a tengerre és a csillogó jachtokkal teli kikötőt. A zöldellő dombokkal körülvett Portofino az A-listás hírességek és nemzetközi VIP-k divatos játszótere. Sétáljon végig a kikötő mentén, csodálja meg a zselatinszínű házakat, vagy fogyasszon el egy italt egy vízparti kávézóban.
 
Genova felejthetetlen élményt nyújt, és nincs is jobb módja a felfedezésének, mint egy MSC Cruises kirándulás. Sétáljon végig az óváros "carruggi" néven ismert, bájos, szűk utcáin, hogy elérje az impozáns Piazza de Ferrari területét a Palazzo Ducale palotával. Fedezze fel a genovai arisztokrácia gazdag történelmét, amelyet a Via Garibaldi elegáns negyedében a reneszánsz korszakból származó, az UNESCO Világörökség részét képező pompás épületek mutatnak be, mint például a Palazzo Bianco vagy a Palazzo Rosso, amelyekben figyelemre méltó művészeti gyűjtemények találhatók. A kikötőbe visszatérve ne hagyja ki a lehetőséget, hogy megcsodálja a 16. századi Palazzo del Principe-t, Andrea Doria admirális pompás rezidenciáját.
 
Genova óvárosa ideális MSC kirándulás, ha gyalogosan szeretné felfedezni a várost. Ez a kellemes séta Genova történelmi belvárosában körbevezeti Önt a városban, amely egykor minden tengerentúli kereskedő számára fontos kereskedelmi csomópont volt. A carruggi sétát követően érje el a Piazza de Ferrari nevű főteret, és csodálja meg a Palazzo Ducale-t. Tartson egy kis szünetet, és kóstolja meg a helyi liguriai ételeket, például a focaccia-t és a bruschettát a "Cisterne del Ducale" étteremben. Mielőtt visszatérne a hajóra, a túra a San Lorenzo katedrális külső megtekintését is magában foglalja.

Május 15. - Marseille (Provence), France, 3. nap
A francia Riviéra látványos tengerpartján fekszik Marseille, az MSC Mediterranean Cruises egyik úti célja. Ez a hangulatos kikötőváros az utcák labirintusában és a történelmi építészetben megmutatkozó zordság és csillogás egyedülálló keverékéről ismert. Marseille karizmatikus kávézóitól és nyüzsgő Vieux Portjától mindössze néhány mérföldre lenyűgöző városok találhatók. Látogasson el Aix-en-Provence-ba, Cézanne szülőhelyére, vagy gyönyörködjön Avignon ősi szépségében.
 
Az MSC Cruises kirándulásai rengeteg izgalmas látnivalót kínálnak, többek között:
 
- A félreismerhetetlen Notre-Dame de la Garde
- Aix-en-Provence
- Avignon
 
Marseille tengeri kikötője továbbra is kihagyhatatlan úti cél a kultúrája, színei és hangulata miatt. Egy MSC Cruises kirándulás elrepíti Önt egy művészettel, építészettel és konyhával teli, karakteres világba. Fedezze fel a kikötőt és annak fő nevezetességét: az 1853 és 1864 között épült neobizánci Notre-Dame-de-la-Garde bazilikát. A csúcsról hihetetlen kilátás nyílik a városra és a mélykék Földközi-tengerre. Ne hagyja ki a sétát Marseille vízpartján, az arisztokratikus Borbély-kastély és -kert mellett. Nézze meg a Longchamp-palotát a városközpontban, mielőtt a régi kikötőben töltené az idejét.
 
Látogasson el a dél-franciaországi Aix-en-Provence városába az MSC Cruises kirándulásán. Fedezze fel a Szent Megváltó katedrális vallási nevezetességét, amely egy római kori templom maradványaira épült. Az Apolló napisten tiszteletére emelt, gazdagon díszített építmény román, gótikus és barokk jegyeket mutat. Ezután tegyen egy kellemes sétát a Négy delfin szökőkúthoz és a Mazarin-negyedhez, ahol mézszínű, 17. századi kúriák állnak.
 
Ha értékeli a gazdag középkori történelmet és a kifinomult kultúrát, látogasson el az ókori Avignonba az MSC Cruises kirándulásán. Ez a csodálatos város ad otthont a Pápai Palotának, amely az UNESCO Világörökség része, és középkori gótikus építészettel büszkélkedhet. A történelmi pápák egykori rezidenciájaként megcsodálhatja az épület faliszőnyegeit és freskóit. Ezután sétáljon a lenyűgöző utcákon, és ebédeljen meg egy francia brasserie-étteremben.

Május 16. - Barcelona, Spain, 4. nap
A Földközi-tenger egyik legforgalmasabb körutazási kikötője, Barcelona tengerparti városa ikonikus építészetéről, színes kultúrájáról, valamint világszínvonalú ital- és étkezési lehetőségeiről ismert.

Fedezze fel Antoni Gaudí szürreális Sagrada Famíliáját, a híres Ramblas sugárutat, a középkori Barri Góticot és a Museu Picassót. De még ennél is több felfedezni való van ebben a burjánzó spanyol városban, az MSC Mediterranean Cruises egyik célállomásán: az eldugott tapasbároktól és mesés élelmiszerpiacoktól kezdve Európa legnagyobb futballstadionjáig.

Válassza ki kedvenc túráját az MSC Cruises felejthetetlen kirándulásainak listájából, többek között:

- Antoni Gaudí Sagrada Família épülete

- A Montserrat-hegy és a Santa Maria de Montserrat apátsága

- Camp Nou stadion

Az MSC Cruises kirándulása a Sagrada Famíliához kihagyhatatlan ajándékot nyújt Gaudí zseniális római katolikus bazilikájának megtekintéséhez. Utazzon el ehhez az építészeti bravúrhoz egy elektromosan segített Mercedes-Benz eBike kerékpárral, amellyel aztán végigjárhatja a várost. Útja során fedezze fel a közeli Santa Coloma de Cervelló városát, és nézze meg Gaudi hihetetlen Colonia Güell-templomát. Vagy látogasson el a Casa Batlló és a Casa Milà építészeti remekművekhez.

Válasszon egy kalandos MSC Cruises kirándulást a fenséges Montserrat-hegységbe. Tekintse meg a Passeig de Gràciát, Barcelona nyüzsgő sugárútját, és álljon meg, hogy megcsodálja Gaudí Sagrada Famíliáját. Ezután a festői vidéken keresztül utazhat a Montserrat-hegység sziklás homokkőcsúcsaihoz, ahol a Santa Maria de Montserrat apátság található. A 11. században alapított kolostorban a mai napig több mint 70 szerzetes él és működik. Fedezze fel Sant Sadurni bájos faluját, és látogasson el a tekintélyes Vilarnau borospincékhez. Ott megtudhatja, hogyan készül a spanyol cava bor, és részt vehet egy kóstolón is.

Az MSC Cruises barcelonai kirándulásai végtelen izgalmakat kínálnak az egész család számára. De mi lehet izgalmasabb, mint a Camp Nou, Európa legnagyobb stadionjának meglátogatása? A labdarúgás eme temploma közel 100 000 férőhelyes, és minden évben nemzetközi mérkőzéseknek ad otthont. Emellett lenyűgöző koncert- és rendezvényhelyszín is, ahol olyan előadók léptek fel, mint Sting, Peter Gabriel, a U2 és Bruce Springsteen. Tapasztalja meg a meccsnap energiáját, amikor belép a játékosok öltözőjébe, vagy látogasson el a múzeumba és az interaktív zónába, ahol virtuálisan megtekintheti az arénát.

Május 17. - MSC Grandiosa, 5. nap
Az MSC Grandiosa még több közösségi teret kínál, mint testvérhajói, valamint egy sor izgalmas újítást. A rendkívüli kialakítás, a létesítmények és a szórakozási lehetőségek széles választéka teszi ezeket a hajókat az egész család számára ideálissá. Az MSC Grandiosa középpontjában egy lélegzetelállító beltéri sétány áll, amelyet egy drámai LED-kupola borít.


Itt kiváló vásárlási lehetőségek, egy extra nagy és szuper barátságos francia bisztró, valamint további izgalmas helyszínek várják minden vendégünket.

Május 18. - La Goulette, Tunisia, 6. nap
Afrika legészakibb országa, Tunézia a kontinens ékköve - a táj bőséges természeti szépségekkel, kivételes régészeti lelőhelyekkel és türkizkék vízzel büszkélkedhet.


Az MSC Mediterranean Cruises egyik célpontja, Tunisz városa (és La Goulette kikötője) rengeteg felfedezésre váró látnivalót kínál, az UNESCO-listán szereplő medinától kezdve a mauzóleumokkal és palotákkal teli medinán át a fehérre meszelt, macskaköves szatellitvárosig.

Válasszon egy felejthetetlen túrát az MSC Cruises kirándulásainak listájából, többek között:

- Antoninus fürdők
- La Malga római kori ciszternái
- Sidi Bou Said

A tuniszi La Goulette kikötőből az ókori Karthágó maradványaihoz induló kirándulás során meglátogathatja az Afrikában épült legnagyobb római kori termákat. A Kr. u. 145-ből származó Antoninus-fürdők az azúrkék Földközi-tengerre néznek, és számos lenyűgöző emléket rejtenek, köztük egy pun nekropoliszt, egy keresztény sírkápolnát mozaikpadlóval és egy közeli királyi amfiteátrumot.

A fürdőtől csupán néhány percre található a La Malga római kori ciszternák, amelyeket arra terveztek, hogy évezredekkel ezelőtt Karthágó városát vízzel lássák el. Ma ezek az ősi tárolótartályok számos alagútjukkal hívják fel magukra a figyelmet, amelyek szokatlan mintákat alkotnak a földből kiemelkedve.

Másik lehetőségként a part mentén Sidi Bou Saidba, egy andalúz ihletésű tengerparti enklávéba is eljuthat, amely épületeinek ragyogó fehérségéről, ajtóinak, ablakainak és erkélyeinek intenzív kék színéről, valamint macskaköves utcáinak homokos árnyalatáról ismert. Az itt élt tunéziai szúfi tudósról elnevezett, képeslapra illő városkában bougainvillea virágzik, és számos étterem várja a vendégeket a vízpart közelében.

Május 19. - Palermo, Italy, 7. nap
Palermo kikötője, az MSC Mediterranean Cruises nyüzsgő célpontja, Szicília szigetének regionális fővárosa. Ez a kozmopolita város mennyei építészetéről, komoly utcai ételeiről és felháborítóan szép strandjairól ismert.
 
Az MSC Cruises kirándulásai rengeteg izgalmas látnivalót kínálnak, többek között:
 
- Palermo és a Palatinus-kápolna.
- Segesta régészeti lelőhelye és Erice városa 
- Cefalù
 
Az MSC Cruises palermói kirándulásán megcsodálhatja a város gazdag látnivalóit. Tekintse meg a Politeama és a Quattro Canti tereket, a Palazzo d'Orléans-t és a figyelemre méltó Palatinus-kápolnát. A normann, bizánci és fatimida stílusok ötvözete ez a 12. századi remekmű, amely csillogó mozaikokkal, arab boltívekkel és csodálatos Muqarnas mennyezettel rendelkezik. Ezután nézze meg a normann palotát és a Casa Professát, egy lélegzetelállító barokk templomot. Végül sétáljon végig a Capón, a legvadabb halpiacon, mielőtt megpillantja a Teatro Massimo operaház külsejét.
 
Merüljön el Olaszország gazdag történelmében az MSC Cruises kirándulásán Segestába, Szicília egyik legelismertebb régészeti helyszínére. Látogasson el a befejezetlen dór templomhoz és a 3. századi görög amfiteátrumhoz, mielőtt megállna Erice középkori hegyi városában. Fedezze fel a macskaköves utcákon álló bájos házakat, egy normann kastélyt és a 14. századi Anyaszentegyházat. Palermóba visszatérve csodálja meg a történelmi várost védő lenyűgöző védőfalat.
 
Az MSC Cruises kirándulásán járja be Cefalù elbűvölő tengerparti városát. A Duomo di Cefalù, a lenyűgöző arab-normann katedrális meglátogatásával kezdi a kirándulást. A környező óvárost uraló, belül lenyűgöző mozaikokkal díszített vallási helyszín az UNESCO Világörökség része, amely a 12. századból származik. Élvezze a sziklából mesterien kifaragott középkori mosóház megtekintését. Végezetül fedezze fel Cefalù hangulatos utcáit, ahol a kézműves boltokban helyi árukat vásárolhat.

Május 20. - Naples (Pompeii), Italy, 8. nap
Az i. e. 2. évezredre visszanyúló Nápoly, az MSC Mediterranean Cruises úticélja, Olaszország egyik ősi ékköve. A lenyűgöző kikötői öböl körül elhelyezkedő, vibráló történelmi központtal büszkélkedő város felfedezhet építészeti nevezetességeket, remekműveket és pompás ételeket. A Vezúv szunnyadó vulkánja képeslapszerű hátteret nyújt. A városból tovább utazhat Pompeji régészeti lelőhelyére vagy Capri elbűvölő kultúrájába.
 
Az MSC Cruises kirándulásai rengeteg izgalmas látnivalót kínálnak, többek között:
 
- Pompeji
- Capri
- Sorrento
 
Fedezze fel Pompeji régészeti lelőhelyét, amely a fenséges Vezúv árnyékában húzódik meg. Az UNESCO Világörökség részét képező ókori római várost a Kr. u. 79-ben bekövetkezett vulkánkitörés során habkő és hamu temette maga alá.  Pompeji ma úgy tűnik, mintha megdermedt volna az időben, és megpillanthatunk megkövesedett embereket, megmaradt fürdőket, omladozó oszlopokat és mesés freskókat. Ezen az MSC Cruises kiránduláson felfedezheti a számos előkerült tárgyi emléket, mielőtt részt vesz az ásatások helyszínének vezetett túráján, ahol többet megtudhat a város történetéről. 
 
A Nápolyi-öblöt átszelő rövid kompút után Caprira, Olaszország egyik legszebb szigetére érkezik. Ez az MSC Cruises kirándulás Anacapri elbűvölő városának meglátogatásával kezdődik, ahol a csodálatos Villa San Michele és a drámai sziklák tetején elterülő táj található. Nézze meg a színes házakat, csodálja meg a buja kerteket, és szívja magába a sziget laza hangulatát. Ezután fedezze fel a Piazza Umberto I. körüli kávézókat és butikokat, mielőtt meglátogatja a Faraglioni sziklaalakzatot.
 
A hajóról való leszállás után 1 órás autóbuszos transzfer a lenyűgöző tengerparti városba, Sorrentóba. A Piazza Tasso térről indulva sétáljon végig a több száz évvel ezelőtt épült nevezetességekkel teli történelmi város szűk utcáin. Várják csodálatos külső kilátás a 15. századi Sedil Dominova épületére, az eredetileg 11. századi sorrentói katedrálisra és a 14. századi San Francesco templomra és a hozzá tartozó kerengőre.

Május 21. - Genoa (Portofino), Italy, 9. nap
​A HAJÓ a reggeli órákban köt ki, kiszállást követően a csoport buszra száll és elindul vissza Budapestre.

Biztosak vagyunk abban, hogy HAJÓUTAD feledhetetlen élményekkel zárul, és reméljük rövidesen ugyanezen vagy egy másik csoportos HAJÓÚTON ismét az utasainak a körében üdvözölhetjük majd!

TinyTake05-05-2023-11-37-53.png

Általános tudnivalók, hasznos információk

Egészség

A csapvíz hajón iható, de ajánljuk ásványvíz fogyasztását.

Szokásos házipatikáját ne felejtse otthon. Saját egészsége érdekében a továbbiakról érdeklődjön az ÁNTSZ-nél: https://www.antsz.hu/

Be- és kiszállás

A hajóút indulásának napján a beszállás a hajó indulása előtt 3-8 órával kezdődik - ez azonban útvonalanként változhat. A hajótársaságok általában a hajóindulás előtt legkésőbb 2 órával engedélyezik a beszállást. Az indulási és beszállási időpontok szerepelnek a hajótársaságok részvételi jegyein. Ennél későbbi érkezés esetén a hajótársaságok fenntartják a foglalás 100% bánatpénz felszámolásával történő törlésének a jogát. Kérjük, hogy a beszálláshoz és a kiszálláshoz tartsák maguknál szükséges úti okmányaikat, bankkártyájukat és/vagy készpénzt (a hajótársaság által elfogadott valutanemben), továbbá értéktárgyaikat, legfontosabb gyógyszereiket. Elképzelhető, hogy a hajó személyzete - biztonsági és adminisztratív okokból, az egyes kikötőkben történő ki- és beszállások meggyorsítása miatt - összegyűjti és a hajóút alatt magánál tartja az utasok útlevelét. Biztonsági intézkedésekre - személyi- és csomagellenőrzés - lehet számítani.

A beszállás főbb lépései

A terminálon:
1. Adja le csomagjait a kijelölt személyzetnek, akik aztán közvetlenül az Ön kabinjába küldik. Minden csomagot előzetesen fel kell címkézni a poggyászcímkével (az e-jegy tartalmazza), amelyen fel kell tüntetni az Ön kereszt- és vezetéknevét, a hajó nevét, a kabin számát, valamint az indulás dátumát és kikötőjét.
2. Menjen a beszállási területre a jegyével és a hajóútra szükséges összes személyes úti okmányával, ahol mutassa be a beszállási űrlapot és az okmányokat személyzetünknek.
Az MSC Yacht Club vendégei exkluzív check-in területet találnak, és a terminálon a butler csapat segít nekik a csomagjaikkal, akik elkísérik őket a külön erre a célra kialakított sorba az elsőbbségi check-inhez. Kérésre a butlerek kipakolják a vendégek bőröndjeit is.
3. Haladjanak a biztonsági ellenőrzéshez. Felhívjuk figyelmét, hogy a személyzet elkobozhat minden olyan tárgyat, amely biztonsági kockázatot jelenthet.
4.  Menjen a beszállási űrlapjával a gangokhoz, ahol az MSC személyzetének egyik tagja várja, hogy elkészítse az Ön személyes biztonsági fényképét.

A fedélzeten:
5. Menjen a kabinjába, és vegye át a hajóút kártyáját. Ez a mágneskártya amellett, hogy kabinjának kulcsaként szolgál, a fedélzeten lévő termékek és szolgáltatások kifizetésére is használható. Az MSC Yacht Club vendégei számára az MSC Yacht Club területére való belépésre is szolgál.  Abban az esetben, ha az Ön kabinja még nem áll készen, a személyzetnek a kabinszámát és teljes nevét megadva megkezdheti a fedélzeti vásárlásokat a bárokban és éttermekben.
6. Aktiválja a Cruise Card kártyáját a fedélzeti vásárlásokhoz.
7. Köteles részt venni a kötelező biztonsági gyakorlaton.
8. Részt kell vennie az MSC Cruise Guide-on is, egy fontos előadáson, ahol megtudhatnak mindent, amit tudniuk kell ahhoz, hogy teljes mértékben átélhessék a hajóútjukat.

Költségek a hajón, fedélzeti kártya (cruise card)

A hajók fedélzetén általában nincs készpénzhasználat. Beszállításkor a regisztrációs pultnál nemzetközileg elfogadott, bankkártyát vagy pénzletétet (kb. 150,- EUR/fő vagy 250,- EUR/kabin) kérnek, és ennek fejében kiadnak egy ún. fedélzeti kártyát, amin az extra fogyasztások, fedélzeti vásárlások, a kötelező borravaló, a fakultatív kirándulások díjai kerülnek rögzítésre.

Csomagszállítás

Kérjük az indulási kikötőben a hajóra történő beszállás előtt, továbbá a hajóról történő kiszállást megelőzően mindenképpen ragassza fel a személyes adatait (utasnév, hajónév, kabinszám, indulási kikötő és időpont, otthoni cím stb. feltüntetésével) tartalmazó bőrönd azonosító matricát feladandó bőröndjeire. A bőröndöket beszálláskor kérjük a beszállító pultnál leadni. Az értéktárgyaikat (úti okmányok, pénz, bankkártya, ékszerek, fényképezőgép, kamera, stb.) javasoljuk kézitáskájukban tartsák maguknál. Az azonosító matricával ellátott bőröndöket ki- és beszálláskor a személyzet juttatja el a kabinokhoz, illetve viszi el a kabinoktól. Javasoljuk, hogy amennyiben bőröndjeik röviddel a hajó indulása előtt még nincsenek a kabinjuk előtt, vagy a bőrönd azonosító matricán elfelejtették kabinszámukat feltüntetni, haladéktalanul keressék fel a személyzet valamelyik tagját, és érdeklődjenek bőröndjeik felől. A hajótársaságok általában a hajóút vége előtti napon, egy a hajón megadott késő esti vagy hajnali időpontig kérik a személyes adatokat tartalmazó bőrönd azonosító matricákat tartalmazó bőröndöket a saját kabin előtt elhelyezni. Fontos, hogy úti okmányaikat, értéktárgyaikat, továbbá azokat a személyes holmijaikat, ruháikat, melyekre a kiszállás reggelén/délelőttjén szükségük lehet, tartsák maguknál, ne tegyék a bőröndökbe. Bőröndjeiket az utolsó napi kiszálláskor a kikötőben a kijelölt helyen tudják átvenni. A bőrönd a hajótársaság kiszolgáló személyzete hibájából esetlegesen bekövetkező elvesztése vagy sérülése esetén haladéktalanul vetessenek fel jegyzőkönyvet a hajótársaság alkalmazottjával a helyszínen; a jegyzőkönyv legalább egy példányát kérjék el - ezzel tudják igazolni a felmerült káresetet a biztosítótársaságuk felé.

Személyenkénti poggyászlimit

A vendégeknek ajánlott személyenként két bőröndre (legfeljebb 90x75x43 cm méretű és 23 kg súlyú táskánként) és két kézipoggyászra (legfeljebb 56x45x25 cm méretű és 23 kg súlyú táskánként) korlátozniuk feladott poggyászukat.
A Karib-tengerre, Dél-Amerikába, Dél-Afrikába és az Egyesült Arab Emírségekbe induló vagy onnan induló MSC Grand Voyages hajójáratokon a fenti irányelvek jelentik a személyenként megengedett maximális korlátot. Mindenesetre az egyes kabinokban a poggyászok maximális mennyisége nem haladhatja meg a 100 kg-ot és/vagy a 8 darabot az egy kabinban tartózkodó összes utas között. A megengedettnél nagyobb mennyiségű poggyász nem fogadható el a becsekkolásnál. Az e határértékeket túllépni szándékozó vendégek a foglaláskor közvetlenül vagy az utazási irodájukon keresztül forduljanak az MSC Cruises-hoz, hogy tájékoztatást kapjanak arról, hogyan lehet a szabad poggyászmennyiséget meghaladó poggyászt külön, felár ellenében teherszállítással vagy teherfuvarozással elszállítani. 

Tiltott tételek

A biztonsági személyzet átvizsgálhatja a Vendéget és/vagy a poggyászát, és elkobozhat minden olyan tárgyat, amely a Társaság megítélése szerint veszélyeztetheti a Vendégek, a személyzet vagy a hajó biztonságát (például fegyverek, éles tárgyak, vízforralók, vasalók, hajvasalók stb.). Az ilyen tárgyakat elkobozza és nem adja vissza A tűzfegyvereket nem fogadja el a fedélzeten, és azonnali leszállítással jár.

Élelmiszerek és italok

A Társaság fenntartja a jogot, hogy a vendégek poggyászában lévő italokat eltávolítsa. Ezeket a partraszállást megelőző este visszaadja. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a vendégek nem hozhatnak csomagolatlan élelmiszereket a fedélzetre.

Értékmegőrzés

A nagyobb összegű készpénzt, személyes értékeket, ékszereket, saját műszaki cikkeket javasoljuk a hajó széfjeiben (a kabinban, amennyiben része a kabin felszereltségének, vagy a recepción) elhelyezni.

A Társaság és/vagy a HAJOUTAD - Marshaller Kft. nem vállal felelősséget az elveszett vagy ellopott értéktárgyakért, készpénzért.

A hajó, és kabinok jellemzői

A legtöbb tengeri személyszállító hajón több (kb. 5-15) különböző utasfedélzet található. Az utaskabinok több szinten, minden esetben a tenger szintje fölött helyezkednek el. Általában az éttermek és bárok is több különböző fedélzeten találhatók. Az ablakok a modernebb hajókon nem nyithatóak (egyes régebbi hajókon a klasszikus hajóablak - ún. „porthole” - esetleg igen, de annak nyitása csak a hajó kikötését követően megengedett); az erkélyes kabinok erkélyajtajai nyithatóak.. A kabinok és a lakosztályok mérete a legtöbb hajótársaság esetében kisebb egy átlagos szállodai szoba vagy lakosztály méreténél. A kabinok mérete és felszereltsége hajótársaságonként, hajónként, kabin- és lakosztály-kategóriánként eltérő lehet.

A legtöbb tengeri hajón kettő, három vagy négy fő elhelyezésére alkalmas kabinok vannak. A harmadik-negyedik fő elszállásolására alkalmas kabinokban a harmadik-negyedik ágy a legtöbb esetben falból kihajtható emeleti pótágy, melyek felnőtt utasok számára is kényelmes fekhelyül szolgálnak, balkonos kabinok esetében a 3-4. fő részére többnyire kihúzható kanapéágy áll az utasok rendelkezésére.

A tengeri hajók kabinjainak részét képezi a fürdőhelyiség (általában zuhanyzóval) wc-vel. Kabintakarításkor a személyzet rendszeresen cseréli a törülközőket, ezek használata csak a kabinban engedélyezett. (A fittness-wellness részleg, és a medencék használatakor a helyszínen lehet törülközőt/fürdőlepedőt igényelni, majd a tevékenység befejeztével a helyszínen leadni. Ennek elmulasztása, vagy a törülközők/fürdőlepedők elvesztése költség felszámítását vonhatja maga után.)

A televízió nem minden esetben része a kabinok felszereltségének, de a legtöbb hajótársaság kabinjaiban megtalálható. Amennyiben telefon is található a kabinban, az általában csak a hajón belüli telefonálásra, a személyzet vagy más kabin hívására alkalmas.

A kabinokban található konnektorok 110/220 voltos árammal működő elektromos eszközök működtetésére alkalmasak.

Karbantartási munkálatok a hajón

Kérjük vegye figyelembe, hogy a tengerjáró hajó folyamatosan úton van, ezért a szükséges karbantartási munkálatokat az utazás ideje alatt - a vendégek maximális komfortját figyelembe véve - végzik el (pl. festés, tisztítás, karbantartás, stb...). Ezen munkálatok elvégzési módjára és időpontjára irodánknak nincs semmiféle ráhatása, ezért ha úgy érzi az zavarólag hat az Ön számára, úgy kérjük jelezze azt a hajótársaság személyzete felé.

Étkezések

Az étkezések büfé vagy ültetéses rendszerűek (egyes főétkezéseknél az utasok általában a helyszínen jelezhetik, hogy amennyiben mindkét étkezési rendszer lehetséges, melyiket választják).

A vacsorák alkalmával fontos a hajótársaság által előírt öltözködési szabályok betartása. A 3-4 csillagos hajók esetében hölgyeknek kosztüm vagy koktél ruha; férfiaknak ing, nyakkendő, zakó vagy öltöny viselete javasolt. A gálavacsora - általában a hajóút első vagy második napján - és a kapitányi vacsora - leginkább a hajóút utolsó napjainak egyikén - alkalmával különösen fontos a megfelelő viselet.

A vacsorák időpontjára vonatkozóan az utasok, a szabad éttermi kapacitás függvényében kérhetik a korábbi (általában 18:00 és 20:00 óra között kezdődő) vagy a későbbi (általában 21:00 vagy 22:00 órai kezdéssel) vacsorára vonatkozó ültetést.

 

Az étkezési időpontok hajótársaságonként, hajónként, útvonalanként változhatnak. Az első vacsora alkalmával az éttermi személyzet a kabinszám alapján helyükre kíséri az utasokat.

 

Az éttermekben tilos a dohányzás!

Öltözködés

Kérjük, gondoskodjon arról, hogy a hajóút során a különböző tevékenységekhez, például a partikhoz, vacsorákhoz, sportoláshoz és kirándulásokhoz megfelelő ruházatot csomagoljon.


- Nappali öltözet: Nappali öltözetként alkalmi ruházat ajánlott. A rövidnadrág és a póló megengedett.
- Esti öltözet : esti ruházatnak egy elegánsabb megjelenés ajánlott, amikor a főéttermekben és a speciális éttermekben vacsorázik, valamint a színházban, a bárokban és a társalgókban élvezheti a szórakozást. Galléros ing, szabott nadrág vagy rövidnadrág, szoknya és ruha ajánlott. Hűvösebb estéken és a hajó légkondicionált nyilvános helyiségeiben a réteges öltözködés és egy könnyű kabát vagy pulóver ajánlott.
- Gálaest: A gálaesten öltözzön úgy, hogy lenyűgözzön! Akár szmokingot, öltönyt és nyakkendőt, estélyi ruhát vagy koktélruhát jelent, akár a legjobb farmert és pólót, az öltözékének meg kell felelnie az elegancia szintjének. Az egyetlen dolog, amire szükség van, az a mosolyod.
- Öltözködési korlátozások : a fedélzeti személyzet tagjai, beleértve az éttermi hostesseket és a vezetőséget, különleges korlátozásokat érvényesíthetnek. A fürdőruha semmilyen esetben sem megengedett a hivatalos étkezési helyeken semmilyen étkezés során, beleértve a reggelit és az ebédet is. A rövidnadrág, a szandál és a páncélos topok nem engedélyezettek az esti étkezéseken.  Wear vagy Gala esti viselet a főétkezdékben, a Specialty éttermekben vagy az MSC Yacht Clubban. A Gálaestre nem megengedett a pólók viselése. A büfék előtt kifüggesztett öltözködési szabályokat be kell tartani.
- A hajón különböző nappali és esti tematikus partikat szervezünk. A Flower Glory Partyra érdemes 60-as és 70-es évekbeli virágos ruhákat hozni, a White Partyra fehér ruhát, az MSC Little Italy szórakoztató rendezvényünkre pedig valami zöld-fehér-pirosat.
- A sport szerelmesei számára a tornacipő és az edzőruha elengedhetetlen kellék a legmodernebb edzőtermünk használatához, valamint a jóga- és tánctanfolyamokon való részvételhez, ahol van ilyen.
- Javasoljuk továbbá, hogy vigyen magával egy pulóvert vagy sálat, hogy a hajó légkondicionált belseje és a fedélzeti területek közötti hőmérséklet-változással megbirkózzon.
- A part menti kirándulásokhoz, amelyek vallási helyszínek látogatását is magukban foglalhatják, megfelelő ruházatot javasolunk (térdet és vállat takaró, nem mélyen dekoltált felső).

- A Svalbard-szigetek és a sarkvidéki területek felé tartó hajóutak esetében kérjük, gondoskodjon megfelelő sarkvidéki ruházatról.

Üzletek a fedélzeten

Hajókon a legjobb tengeri butikok széles választékát találja, amelyekben az összes kedvenc prémium márkája megtalálható, így a legjobb vásárlási élményt élvezheti hajóútja során. Kényeztesse magát a fedélzeten, és nézzen ki a legjobban, amikor csak akar Az üzletek egész nap és késő estig nyitva vannak, amikor a tengeren tartózkodik.

MSC Logo Shop

Töltse meg hajóútját olyan ajándékokkal, amelyek varázslatos emlékeket ébresztenek a hullámokon átívelő utazásról! Navigáljon az MSC Logo Shopban, ahol a kütyüktől kezdve a könyvekig és az újdonságnak számító ajándékokig mindent megtalál!  Az MSC saját DOREMI kabalafiguráját is megtalálja itt, az MSC Shopban.


Ékszerek
Minden csillogó csodaországa; arany, ezüst, drágakövek és féldrágakövek, valamint órák tervezését mutatja be. Imádni fogja az ékszerek széles választékát, amelyek tökéletesek különleges ajándéknak vagy saját magának, és olyan árakon, amelyek extra csillogást varázsolnak a szemébe.

 

Divatbolt

Böngésszen a legújabb férfi, női és gyermek kollekciók, valamint a kiegészítők széles választéka minden ízlésnek. Élvezze munkatársaink szakértő útmutatását, akik segítenek megtalálni valamit életének különleges személyei számára, függetlenül életkoruktól és ízlésüktől!

 

Kiegészítők

A legjobb olasz márkák, mint az Armani, Coccinelle, Furla és Fusaro mellett olyan nemzetközi nevek is megtalálhatók, mint a Radley London, Calvin Klein, Lacoste, Tommy Hilfiger és Ralph Lauren.
Itt biztosan talál komoly öltözködési inspirációt táskák és kiegészítők terén!

 

Művészeti galéria

Inspirálódjon, és vigye haza a fedélzeten töltött idő végső emlékét: egy műalkotást a fedélzeti Művészeti Galériában*. Böngésszen a falak között, és válasszon a Galéria munkatársai segítségével, akik mindig kéznél vannak, és segítik a választásban.

Fotó- és videószolgálat

A legtöbb hajón fotó- vagy videószolgálat működik. Számos közös eseményről, annak résztvevőiről fénykép- vagy videofelvételek készülnek. Ezeket a fényképeket, filmfelvételeket igény esetén a fotóboltban/fényképgalériában lehet megvásárolni (itt is a fedélzeti kártya használatos fizetéskor).

Postai szolgáltatás

A hajókon, általában a recepciós pultnál lehetséges képeslapok, levelek feladása. Ezeket kikötéskor postázzák. A tevékenység térítésköteles, a fedélzeti kártyára terhelik.

Kaszinó

A legtöbb hajó fedélzetén az esti/éjszakai órákban, 18 év feletti utasok részére kaszinó üzemel.

A kaszinókban készpénzhasználat általában nem lehetséges, a költést a fedélzeti kártyákra terhelik.

Fedélzeti tájékoztató anyagok

Hajóutakon általában naponta friss, idegen nyelvű információs anyagot készítenek be a kabinokba. Ezek a hajóút idején fontos aktuális tudnivalókat (beszállási, indulási, érkezési, kiszállási időpontok, fakultatív kirándulásokkal kapcsolatos tudnivalók, fedélzeti programok, biztonsági előírások, esetleges útvonalváltozás, stb.) tartalmazzák. A hírlevelek figyelmes elolvasása minden esetben javasolt. Bármilyen további kérdés esetén a hajó személyzete rendelkezésre áll.

Próbariadó

Közvetlenül a hajó indulását követően próbariadót tartanak. A próbariadó idejére vonatkozó tennivalókról a személyzet pontos tájékoztatást ad. Az utasoknak a próbariadó alkalmával a saját biztonságuk érdekében mindenképpen meg kell jelenniük a kabinjukban tárolt mentőmellényben a kijelölt gyülekezőhelyen.

Dohányzási irányelv

A globális szabványoknak megfelelően a dohányzóhelyek száma a fedélzeten kevesebb, mint a nemdohányzóhelyeké, és ezeket táblák és hamutartók jelzik. A dohányzás (beleértve az e-cigarettát is) tilos a kabinokban, a kabinok erkélyein és mindenhol, ahol ezt nem jelzik kifejezetten a feliratok és a hamutartók.


A Társaság fenntartja a jogot, hogy díjat szedjen, ha az utasokat a hajó nem kijelölt területein dohányzáson érik.  A nem dohányzó területeken való ismételt dohányzás végső soron a hajóról való leszálláshoz vezethet.
 
Emlékeztetjük Önöket, hogy a cigarettacsikkek vagy bármi más dolog tengerbe dobása szigorúan tilos, mivel az komolyan veszélyeztetheti a tengeri biztonságot.

Fakultatív programok

A hajóút legtöbb kikötési helyszínén általában több szervezett fakultatív kirándulásra van lehetőség. Ezek részvételi díja előre irodánknál vagy a hajón fizetendő. Az idegenvezetés angol vagy német nyelven zajlik, kivéve az irodánknál befizetett és a minimum létszámmal megvalósuló kirándulás esetén magyar nyelven.

 

A kirándulások az időjárás függvényében indulnak, megvalósulásukért és az ebből adódó programváltozásokért irodánk és a Társaság felelősséget nem vállal.

Orvosi ellátás a fedélzeten

A legtöbb hajón a kijelölt orvosi rendelőben folyamatos orvosi ügyelet van (járóbeteg rendelés, idegen nyelven). A hajóorvos általában általános orvos; komolyabb orvosi beavatkozásokra (szakrendelés, műtéti beavatkozás stb.) nem jogosult, a hajóorvosi rendelő pedig erre szintén nem alkalmas. Az orvosi vizsgálat, konzultáció vagy kezelés helyszíni térítés ellenében történik (társaságonként eltérő, de kb. 150,- euró/fő/vizsgálat). Ilyen esetben javasolt magánál tartania betegség-, baleset- és poggyászbiztosítási kötvényét és fedélzeti kártyáját. Az orvosi ellátás és/vagy konzultáció díjáról minden esetben kérjen számlát a hajóorvostól, melyet - amennyiben betegség-, baleset és poggyászbiztosítással rendelkezik - hazaérkezése után tud benyújtani biztosítójának.

Speciális étrend

Az ételintoleranciával és/vagy allergiával rendelkező vendégeknek a különleges igényeket tartalmazó űrlapon kell tájékoztatniuk az MSC Cruises-t igényeikről, és a fedélzeten a recepción és/vagy a Maître d'Hôtel-nél kell megerősíteniük igényeiket.
 

Az MSC Cruises megszerezte a Bureau Veritas tanúsítványát a gluténmentes ételek elkészítésére és felszolgálására világszerte (élelmiszer-kód: < 20 ppm*) az MSC Seaside, MSC Seaview, MSC Meraviglia, MSC Preziosa, MSC Divina, MSC Splendida, MSC Fantasia, MSC Magnifica, MSC Poesia, MSC Orchestra és MSC Musica fő éttermeiben.


Ezen kívül az MSC Cruises szorosan együttműködik az Associazione Italiana Celiachiával (Olasz Cöliákia Egyesület) a Földközi-tengeren és Észak-Európában hajózó fenti hajók esetében.


Az MSC Armonia, MSC Sinfonia, MSC Opera és MSC Lirica hajókon a vendégek csak korlátozott választékban találhatnak előre csomagolt gluténmentes snackeket, például kekszet, croissant-t, piskótát és muffint.


Az MSC Grandiosa vízre bocsátását követően befejezzük a Bureau Veritas tanúsítási folyamatát, amely lehetővé teszi, hogy ezeken a hajókon is kínáljunk gluténmentes menüket*. A folyamat várhatóan a hajó indulását követő 1 hónapon belül lezárul, ezért kérjük, hogy a foglaláskor ellenőrizze a gluténmentes menük elérhetőségét.


Bármilyen más, ebben a szakaszban nem kifejezetten említett követelmény esetén kérjük, vegye fel a kapcsolatot utazási irodájával.

*Az MSC gluténmentes menüi gluténérzékenység esetén is alkalmasak, de gluténallergia esetén nem.

Mobiltelefon és internet használat

A mobiltelefonok a modernebb hajókon általában használhatók, de főként a nyílt tengeren a telefonkapcsolat sokszor csak a hajók saját műholdas telekommunikációs rendszerén keresztül lehetséges, aminek a költsége meglepően magasra is szökhet.  A legtöbb hajón költségtérítés fejében internethasználatra is van lehetőség (az erre kijelölt helyeken, a hajó saját személyi számítógépein).

Ha el akarja kerülni a mobiltelefon-szolgáltatója által felszámított extra díjakat, állítsa okostelefonját "repülőgépes üzemmódba" valamikor a beszállás és a hajó indulása között. Még ha nem is használja aktívan a telefonját, okostelefonja a háttérben folyamatosan adatforgalmat bonyolít, és ezzel olyan díjakat emészt fel, amelyekről nem is tud. Jobb, ha a mobilszolgáltatást kikapcsolva tartja.

A repülőgépes üzemmód kikapcsolja a telefon jeladóit a mobiljelek (hívások és szöveges üzenetek) és az adatok (webböngészés, alkalmazások használata) tekintetében, így biztosítva, hogy nem lesz részese a nem kívánt díjaknak. De ne aggódjon: okostelefonja nem lesz teljesen használhatatlan az utazás alatt. Kapcsolja be a Wi-Fi és a Bluetooth funkciókat, és használja telefonját más módon is.

Panaszkezelés

Felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy reklamációt csak abban az esetben tudunk elfogadni, ha a helyszínen a szálloda vagy a hajó recepcióján jegyzőkönyvet vesznek fel és azt mindkét fél részéről aláírják.

MSC23018339.jpg
bottom of page