top of page

CRUISEokos

CRUISEplus a Costától az MSC-ig: a körutazás világának bemutatása az Ön keze ügyében! A CRUISEokos-on megnézheti, hogy mi az idei év újdonsága, bepillantást nyerhet a hatalmas óceánjárók kulisszái mögé, és megismerheti a programokat és eseményeket. Spa és wellness, ínyenc étkezések, golf, rejtett zugok a kártyaszobától a tematikus partikig mind elérhetőek a CRUISEokos-on.

Post: Text
 • Szerző képeHAJÓUTAD

🐋 20 Meglepő Tény Izlandról: Kettőben a Jobb! 🌋

 1. Vulkáni Aktivitás: Izland az egyik legaktívabb vulkáni terület a világon. Több mint 130 vulkán található itt, és a történelem során számos nagy kitörés történt, például az Eyjafjallajökull 2010-es kitörése.

 2. Energiaforrás: A geotermikus energia kiaknázása nagyon elterjedt Izlandon. Sok háztartás és fürdő helyezkedik el geotermikus területeken, és a melegvizet és áramot is ebből a forrásból nyerik.

 3. Éjszakai Nap: Nyáron, az északi sarkkör közelében fekvő elhelyezkedése miatt, Izlandon tapasztalható az éjféli nap jelensége, amikor a nap sosem megy le teljesen.

 4. Nyelve: Az izlandi nyelvet beszélik a szigeten, ami a norvég vikingek által hozott ősi skandináv nyelvből származik és alig változott az elmúlt ezer évben.

 5. Nincsenek erdők: Izland eredetileg erdős terület volt, de a vikingek betelepülése és a túllegeltetés miatt a fák nagy része eltűnt. Ma az erdősítési programok próbálják visszaállítani az erdőket.

 6. Bálnales: Izland az egyik legnépszerűbb hely a világon a bálnaleshez. Akár 20 különböző faj is megfigyelhető a környező vizekben.

 7. Úszólagúna: A Kék Lagúna geotermikus fürdő az egyik legnépszerűbb turistalátványosság Izlandon, amely természetes kék vizű medencében kínál meleg fürdőzési lehetőséget.

 8. Björk: A nemzetközileg is ismert énekesnő, Björk, Izlandról származik és sokszor hivatkozik hazája kultúrájára és tájaira zenéjében.

 9. Nincsenek sasok: Izlandon nincsenek sasok, tehát ha sast látsz, az valószínűleg nem Izlandon van.

 10. Elfek és tündérek: Sok izlandi hisz a természetfelettiekben, mint az elfek és tündérek. Néhány építési projektet is módosítottak vagy állítottak le, hogy ne zavarjanak egy-egy "elf-otthont" vagy "tündér-lakóhelyet".

 1. Számlák és utcanév nélkül: Sok izlandi házhoz nincs utcanév és házszám. A postai küldemények gyakran tartalmaznak egy térképet vagy egy részletes leírást a címzett lakóhelyéről.

 2. Újszülöttek: Izlandi szokás szerint az újszülötteket kint hagyják a friss levegőn egy babakocsiban, míg a szülők például kávéznak a belső térben.

 3. Az izlandi telefonkönyv: Az izlandi telefonkönyvben az embereket keresztnév szerint rendezik, nem pedig vezetéknév szerint. Emellett még a foglalkozásuk is megjelenik mellettük.

 4. Csak egy családnév: Az izlandiak nem használnak családi neveket ugyanúgy, ahogy mi. Gyakran az apa keresztnevéből származtatott névvel illetik őket, "-son" (fiú) vagy "-dóttir" (lány) végződéssel, ami azt jelenti "fia" vagy "lánya".

 5. Nincs McDonald's: 2009 óta nincs McDonald's Izlandon. Az utolsó eladott Big Mac-et egy izlandi férfi megőrizte, és ma is megtekinthető egy izlandi múzeumban.

 6. Izlandi app az ismerősökhöz: Van egy "ÍslendingaApp" nevű alkalmazás, amely az izlandiaknak segít elkerülni, hogy véletlenül rokonukkal randizzanak, mivel az ország lakossága alig több mint 350 000 ember.

 7. Nyelvőrzés: Az izlandi nyelv nagyon kevés változáson ment keresztül az évszázadok során. Az ország erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy megőrizze nyelvét. Például az új technológiai kifejezéseket is izlandira fordítják.

 8. Nemzeti sport: Még ha nem is hivatalosan, az izlandiak nemzeti sportja a "knattleikur", ami egyfajta labdajáték.

 9. Több könyvet olvasnak: Az izlandiak állítólag több könyvet olvasnak és írnak, mint bármely más nemzet. A karácsony előtti időszakban különösen népszerű az új könyvek ajándékozása.

 10. Államalapító szent: Izland egyetlen szentje, Szent Thorlákur, az ország védőszentje. Az ő nevét viselő ünnep, a Thorláksmessa, december 23-án van, és ezen a napon sok izlandi fogyaszt fermentált halat.


94 megtekintés0 hozzászólás
Post: Blog2_Post
bottom of page